Dokumentarec, ki ga je srbska pevka Ceca hotela preprečiti

Magazin 13. Jul 202114:22 > 16. Jul 2021 15:46 2 komentarja
Svetlana Ceca Ražnatović
Nemanja Jovanović/NOVA.RS

Svetlana Ceca Ražnatović je prek odvetnika srbski televiziji N1 in produkciji JSP poslala zahtevo za umik epizode Srbska mati, še preden so jo predvajali. Osrednji liki, ki jih prikazujejo v dokumentarni seriji Junaki dobe zla, so po besedah Cecinega odvetnika prikazani v negativni luči.

Na televiziji N1 Srbija so danes predvajali nov del dokumentarne serije Junaki dobe zla, ki je že pred objavo dvignil veliko prahu. Epizoda “Srbska mati” se namreč vrti okoli srbske folk pevke Svetlane Cece Ražnatović, ta pa je – še preden bi bila epizoda v montaži končana – napovedala, da bo prisiljena ukrepati, če jo bodo na televiziji res predvajali.

Redakciji N1 in tudi produkciji JSP, ki serijo Junaki dobe zla ustvarja, je pevkin odvetnik dostavil zahtevo, da epizode ne predvajajo, ker so bili do zdaj v seriji osrednji liki prikazani v negativnem kontekstu, na kar naj bi nakazovala tudi glasba, ki jo ustvarjalci uporabljajo. Direktorica produkcije JSP Jovana Polić je pojasnila, da v zahtevi piše tudi, da Ceca ni politik, pač pa “estradna umetnica, ki ima več desetletij dolgo kariero in številne oboževalce v vsej regiji”. Odvetnik je poudaril tudi, da je Ceca “zaščitila svoj lik in delo”, kar naj bi pomenilo, da se brez njenega soglasja o njej ničesar ne sme objavljati.

Odgovor produkcije je, da se v epizodi ukvarjajo s tistim, česar Ceca ni zaščitila. “Ukvarjamo se z dejstvom, da je nastopala in snemala drage videospote, medtem ko so prostovoljci paravojaške enote, ki ji je poveljeval njen mož, izvajali vojne zločine,” piše v odgovoru produkcije, v katerem dodajajo tudi, da je bila Ceca zvesta prijateljica tistih, ki so bili povezani z atentatom na srbskega predsednika vlade Zorana Đinđića, in da je nekaterim celo zagotovila alibi.

Dokumentarno serijo so danes na N1 Srbija kljub pritiskom predvajali.

Avtorji dodajajo, da je dejstvo tudi, da je aktivno sodelovala pri finančnih mahinacijah pri prodaji nogometašev, zaradi česar je bila tudi pravnomočno obsojena. Srbski N1 v napovedi epizode piše, da je Ceca postala nedotakljiva institucija in da so k temu veliko prispevali tudi mediji, ki so gradili mit, da gre za junakinjo.

Mit: od revnega dekleta do srbske matere

Ceca je svojo kariero začela že kot mlado dekle in nikoli ni skrivala, da prihaja iz revnega okoliša, kar še danes številni srbski mediji poudarjajo, ko želijo romantizirati njeno zgodbo o uspehu. Krožijo informacije, kako je bila nesrečno zaljubljena v človeka druge vere, na koncu pa se je poročila z Željkom Ražnatovićem – Arkanom. Njena priljubljenost se je takrat občutno povečala, saj je Arkan veljal za velikega srbskega domoljuba. Kljub razvoju dogodkov in očitnim vojnim zločinom, za katerimi je Arkan stal, Ceca skrbi za vzdrževanje njegove patriotske podobe, pri tem pa ji občutno pomagata tudi sin in hčerka.

V Cecini dolgoletni pevski karieri sta njeno priljubljenost za kratek čas zanihala aretacija in hišni pripor. Aretirali so jo leta 2003 v okviru akcije Sablja, ki so jo pristojni sprožili po atentatu na srbskega predsednika vlade Zorana Đinđića, v priporu pa je bila štiri mesece. Nato je leta 2011 priznala, da si je protipravno prisvojila sredstva pri prodaji desetih nogometašev FK Obilić in da je brez dovoljenja imela v lasti orožje. V hišnem priporu je bila do februarja 2012.

Po tem obdobju jo je večina medijev začela prikazovati kot feniksa, ki je vstal iz pepela, mit o tem, da gre za srbsko mater, pa se je le še okrepil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje