Srbska pravoslavna cerkev priznala avtonomijo Makedonski

Svet 17. Maj 202219:23
makedonska pravoslavna cerkev
PROFIMEDIA

Srbska pravoslavna cerkev (SPC) je po desetletjih sporov znova priznala avtonomijo Makedonski pravoslavni cerkvi v Severni Makedoniji in s tem odprla tudi pot do priznanja avtokefalnosti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Makedonska pravoslavna cerkev je bila dolga leta v skladu s pravoslavnim kanonskim pravom del SPC. To je ostala tudi po tem, ko je Makedonija postala ena od republik v nekdanji Jugoslaviji. A “ohridska nadškofija” si je vseskozi želela večjo samostojnost, tudi status avtokefalnosti, popolne organizacijske in upravne samostojnosti.

Leta 1959 ji je SPC sicer priznala tudi avtonomijo, a to Makedoncem ni zadostovalo in leta 1967 so razglasili tudi avtokefalnost. A tega jim nihče v pravoslavnem svetu ni priznal in znašli so se v mednarodni izolaciji in izobčenju. To pa je pred dobrim tednom prekinil ekumenski patriarhat v Konstantinoplu (Istanbulu), ki je ohridskemu nadškofu Stefanu priznal veljavnost njegovega položaja v cerkveni hierarhiji. Zdaj pa so se tudi v Beogradu odločili, da Makedonski pravoslavni cerkvi povrnejo avtonomijo in s tem polno notranjo neodvisnost.

Ob tem so v Beogradu napovedali nadaljevanje dialoga o “prihodnosti in končnem statusu” cerkve v Severni Makedoniji. To naj bi se dogajalo izključno po cerkvenih načelih. V Severni Makedoniji so sicer prvi odzivi precej kritični, če naj bi Makedonska pravoslavna cerkev pristala, da se odpove neodvisnosti in se vrne zgolj k avtonomiji v okviru SPC. A v Makedonski pravoslavni cerkvi zaenkrat kakšnih pojasnil ne dajejo.

Po drugi strani pa bi po mnenju poznavalcev lahko že v kratkem sledila tudi odločitev SPC o podelitvi avtokefalnosti makedonski cerkvi. Vendar pa da mora po kanonskem pravu najprej priti do avtonomije, ki naj bi bila tako samo prehodna stopnja, še navaja Tanjug.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.