Srbski minister kosovsko ministrico obtožil zlorabe Varnostnega sveta ZN

Svet 19. Okt 202217:23 0 komentarjev
Nebojša Stefanović
PROFIMEDIA

Obrambni minister in podpredsednik srbske vlade Nebojša Stefanović je danes kosovsko ministrico za zunanje zadeve Doniko Gervalla-Schwarz obtožil, da je sejo Varnostnega sveta ZN, posvečeno Kosovu, spremenila v "oder za najbrutalnejše laži na račun Srbije". Ministrica je medtem poudarila, da Kosovo želi dialog in obojestransko priznanje s Srbijo.

Ministrica Donika Gervalla-Schwarz je na torkovi seji Varnostnega sveta ZN obtožila Srbijo, da zadnjih deset let krši svoje obveznosti. Dodala je, da “recipročnost ni agresija”, ampak “najboljša mednarodna praksa”, s čimer je upravičevala željo prištinske vlade za obravnavanje Srbije na enak način kot to počne beograjska vlada s Kosovom.

Obenem je ocenila, da Srbija takoj za Rusijo predstavlja največjo grožnjo za evropsko varnost in opozorila, da oživljanje idej o združitvi vseh Srbov v eni državi predstavlja grožnjo za mir na Balkanu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Poudarila je, da Kosovo ne provocira nikogar. “Kosovo želi imeti pravi dialog, da bi imeli pravi dialog, pa moramo postaviti stvari na svoje mesto, in to je obojestransko priznanje. To je končana stvar in Srbija bo morala to priznati,” je poudarila na seji VS ZN. Kosovo je enostransko razglasilo neodvisnost leta 2008, Beograd pa ga formalno še vedno obravnava kot srbsko pokrajino.

“Tako imenovana ministrica za zunanje zadeve iz Prištine Donika Gervalla-Schwarz je prišla pred Varnostni svet ZN, da laže, od začetka do konca svojega nagovora, da trosi obtožbe proti Srbiji in njenemu predsedniku, ki jih ne bi sprejeli niti v gostilni, kaj šele pred članicami Varnostnega sveta,” je Nebojša Stefanović sporočil v pisni izjavi.

“Kdo bo verjel prištinski ministrici, da predsednik Aleksandar Vučić in Srbija pripravljata nekakšno vojno agresijo na Balkanu,” se je spraševal minister iz vrst vladajoče Vučićeve stranke. Nasprotno temu je Stefanović predstavil lastno tezo, v kateri je obtožil kosovske oblasti, da se želijo znebiti srbskega prebivalstva.

Kosovski premier Albin Kurti je po današnjem sestanku z odposlancem ZDA za dialog med Beogradom in Prištino Gabrielom Escobarjem sporočil, da je Kosovo pripravljeno na sporazum s Srbijo, ki bi temeljil na obojestranskem priznanju. “Pripravljeni smo in posvečeni temu, da dosežemo pravno zavezujoče sporazume za normalizacijo odnosov, z vzajemnim priznanjem v središču,” je po poročanju tamkajšnjih medijev dejal Kurti.

Escobar je izjavil, da ZDA podpirajo pot Kosova. “Ponosen sem, da lahko rečem, da je Kosovo veliko prispevalo k našemu skupnemu cilju,” je sporočil ameriški odposlanec. Escobar bo v četrtek obiskal še Beograd, kjer se bo sestal z Vučićem in srbsko premierko Ano Brnabić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!