Srditi spopadi v Ukrajini. Rusija trdi, da je preprečila atentat na vodjo Krima

Svet 03. Jul 202310:41 > 21:20 13 komentarjev
Vojna v Ukrajini - porušena šola
PROFIMEDIA

Po več mestih v Ukrajini se nadaljujejo srditi spopadi. Ruska vojska je dosegla napredek na fronti v vzhodni Ukrajini, na jugu države pa je delne uspehe dosegla ukrajinska vojska. Iz zasebne skupine Wagner so medtem sporočili, da prekinjajo novačenje novih borcev, iz Moskve pa, da nove mobilizacije za nadomeščanje Wagnerjevih borcev ne bo. Je Rusija preprečila atentat na vodjo polotoka Krim?

Ruske oborožene sile so dosegle napredek na fronti v vzhodni Ukrajini, na jugu države pa je delne uspehe dosegla ukrajinska vojska, je v nedeljo zvečer sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Na družbenih omrežjih je zapisala še, da “vsepovsod potekajo srditi spopadi” in da je “situacija zapletena”.

Maljar je navedla, da ruske sile napredujejo v bližini mest Avdijivka, Marinka, Liman in Svatove na vzhodu Ukrajine. Slednje leži ob ključnih ruskih dobavnih poteh.

Drugod najbolj intenzivni boji še vedno potekajo na območjih v vzhodnih mestih Bahmut in Marinka. Ukrajinske oblasti so sporočile, da njihove enote z “delnim uspehom” napredujejo ob južnem robu mesta Bahmut na vzhodu ter v bližini Berdjanska in Melitopolja na jugu države. Kot je še povedala Maljar, se ukrajinske sile soočajo z močnim odporom sovražnika in minskimi polji, ter da napredujejo le postopoma, ob tem pa “vztrajno ustvarjajo pogoje za čim hitrejše napredovanje,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na družbenih omrežjih priznal, da se ukrajinske sile na fronti soočajo z močnim odporom. “Vendar smo dosegli napredek. Napredujemo, korak za korakom,” je dodal. V danes objavljenem intervjuju za CNN pa je bil kritičen do odziva ruskega predsednika Vladimirja Putina na nedavni upor zasebne najemniške skupine Wagner. Njegov odziv je namreč označil za šibek in pri tem poudaril, da Putin izgublja nadzor nad lastnim narodom.

Pozivi zahodnim zaveznicam

V današnji objavi na omrežju Telegram je Maljar nato sporočila, da so ukrajinske sile v zadnjem tednu skupno osvobodile več kot 35 kvadratnih kilometrov ozemlja, približno devet v okolici Bahmuta in okoli 28 na različnih območjih ob južni fronti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njenih besedah so od začetka junija skupno osvobodili 158 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Rusija je sicer zgodaj v nedeljo izvedla tudi nov zračni napad na glavno mesto Ukrajine, pri čemer je prvič v zadnjih 12 dneh uporabila brezpilotna letala iranske izdelave, poroča CNN. Kijevska zračna obramba je po besedah ​​mestnih voditeljev uničila vse brezpilotne letalnike, vendar je bilo poškodovanih več domov.

Ker ukrajinskim silam v dolgo pričakovani protiofenzivi, ki so jo začele prejšnji mesec, doslej kljub vsemu še ni uspelo doseči večjega preboja, Kijev zahodne zaveznike še naprej poziva k okrepljeni vojaški podpori.

Začel delovati mednarodni center za preiskavo ruske agresije na Ukrajino

V Haagu je začel delovati Mednarodni center za pregon zločina agresije proti Ukrajini (ICPA), ki bo zbiral dokaze o vojnih zločinih v Ukrajini po ruskem napadu. Po besedah ukrajinskega generalnega tožilca Andrija Kostina je namen odprtja centra, da vodstvo v Moskvi odgovarja za vojni zločin agresije.

Novoustanovljeni center, ki bo deloval pri Agenciji EU za pravosodno sodelovanje (Eurojust), bo ključnega pomena za preiskovanje ruskega zločina agresije na Ukrajino in bo olajšal pripravo primerov za prihodnja sojenja. ICPA bo zagotovil strukturo za podporo in krepitev tekočih in prihodnjih preiskav zločina agresije ter prispeval k izmenjavi in analizi dokazov, zbranih od začetka ruske agresije, so poudarili pri Evropski komisiji, v imenu katere se je odprtja v Haagu danes udeležil komisar za pravosodje Didier Reynders.

Rusija trdi, da je v zadnjih letih sprejela 700.000 otrok iz Ukrajine

V zadnjih letih je v Rusiji zatočišče našlo 700.000 otrok s konfliktnih območij v Ukrajini, je v nedeljo sporočil predsednik odbora ruskega senata za mednarodne odnose Grigorij Karasin. Medtem ko v Moskvi trdijo, da rešujejo otroke iz Ukrajine pred spopadi, v Kijevu opozarjajo, da so večino otrok v Rusijo odpeljali nezakonito. ZDA so julija lani ocenile, da je Rusija “nasilno deportirala” 260.000 otrok, medtem ko ukrajinsko ministrstvo za integracijo zasedenih ozemelj navaja, da je trenutno nezakonito deportiranih 19.492 ukrajinskih otrok.

Wagner prekinil novačenje borcev

Zasebno vojaško podjetje Wagner Jevgenija Prigožina je za mesec dni ustavilo novačenje, saj seli operacije v Belorusijo po nedavnem oboroženem uporu, informacije s Prigožinom povezanega kanala Telegram povzema CNN. “Zaradi trenutne neudeležbe Wagnerjevih borcev v posebni vojaški operaciji v Ukrajini in selitvi v Belorusijo začasno ustavljamo delovanje regionalnih nabornih centrov za en mesec,” so sporočili.

Vodja odbora za obrambo v ruski dumi Andrej Kartapolov je medtem sporočil, da ni potrebe po nadaljnji mobilizaciji, da bi nadomestili vojake zasebne najemniške skupine Wagner, ki so po kratkotrajnem uporu konec junija zapustili fronto v Ukrajini. Ruski državni mediji so medtem kritizirali vodjo skupine Wagner Prigožina.

Kijev po skoraj dveh tednih znova tarča ruskih zračnih napadov
Kijev po skoraj dveh tednih znova tarča ruskih zračnih napadov. (Foto: REUTERS)

“Prigožin je ušel izpod nadzora”

V ruskih medijih se je oblikovala zgodba o kratkotrajnem uporu skupine Wagner in njenega vodje Prigožina proti ruskemu vojaškemu vodstvu, ki ga je Prigožin minulo soboto ustavil, ko so bili od Moskve oddaljeni približno 200 kilometrov.

“Prigožin je ušel izpod nadzora, potem ko je od države dobil ogromno količino denarja,” je v svoji redni tedenski oddaji v nedeljo dejal Dmitri Kiselev, vodja državne medijske skupine Rosija Segodnja in ena glavnih medijskih osebnosti v Rusiji, ki je blizu oblastem v Moskvi. “Mislil je, da lahko izzove ministra za obrambo, pa tudi samo državo in predsednika,” je dodal Kiselev. Ocenil je, da so Wagnerjeve operacije v Siriji in Afriki Prigožinu dale občutek nepremagljivosti, ki se je kasneje še okrepil z uspehi njegove skupine v vzhodni Ukrajini.

Po njegovih besedah je zasebna vojaška skupina Wagner od države skupno prejela več kot 858 milijard rubljev oziroma nekaj manj kot devet milijard evrov, vendar svojih trditev ni podkrepil z dokazi, navaja AFP. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer minuli teden priznal, da je skupina Wagner v enem letu od maja lani iz državnega proračuna prejela več kot 86 milijard rubljev, kar znaša nekaj manj kot 900 milijonov evrov, čeprav so zasebne vojaške skupine v Rusiji z zakonom prepovedane.

Šojgu pohvalil zvestobo vojske med uporom skupine Wagner

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v svojem prvem govoru po neuspelem uporu zasebne najemniške skupine Wagner pohvalil zvestobo ruske vojske. Ob tem je dodal, da upor ni nikakor vplival na delovanje ruskih sil v Ukrajini in da te še naprej pogumno izvajajo svoje naloge. Šojgu v svojem govoru odgovornost za upor ni pripisal Wagnerju in vodji skupine Jevgeniju Prigožinu, temveč je zgolj govoril o poskusu destabilizacije Rusije.

Moskva trdi, da je preprečila atentat na voditelja polotoka Krim

Moskva trdi, da so preprečili ukrajinski poskus atentata na voditelja Krima Sergeja Aksjonova, ki ga podpira Rusija, poročata ruska državna medija TASS in RIA, ki se sklicujeta na varnostno-obveščevalno službo FSB. Sporočili so še, da naj bi osumljenca, ki naj bi ga najele ukrajinske varnostne službe, že aretirali. FSB je v svoji izjavi navedla, da je pridržani ruski državljan, rojen leta 1988, ki so ga rekrutirali pripadniki ukrajinske varnostne službe SBU.

V napadu na Kramatorsk umrla tudi ukrajinska pisateljica

Ukrajinska pisateljica Viktorija Amelina, ki je bila minuli teden hudo ranjena v raketnem napadu ruske vojske na restavracijo v Kramatorsku na vzhodu Ukrajine, je umrla, je v nedeljo na spletni strani objavil Ukrajinski center Mednarodnega združenja pesnikov, esejistov in pisateljev (Pen). 37-letna Amelina je bila ranjena v raketnem napadu na restavracijo Ria Pizza v mestu Kramatorsk minul torek. S smrtjo Ameline se je število smrtnih žrtev napada povečalo na 13. Pisateljica je bila v času napada v restavraciji z delegacijo kolumbijskih novinarjev in pisateljev.

Ukrajina na seznam sponzorjev vojne dodala britansko skupino Unilever

Ukrajina je britansko skupino Unilever, ki med drugim proizvaja prehrambene izdelke in izdelke za osebno nego, uvrstila na seznam mednarodnih sponzorjev vojne, češ da še naprej ustvarja dobiček s poslovanjem v Rusiji in s plačevanjem davkov prispeva k nadaljevanju vojne. Pred sedežem podjetja v Londonu pa so danes potekale demonstracije.

Britansko podjetje, katerega glavne blagovne znamke vključujejo milo Dove, sladoled Magnum in čistilo Cif, je medtem ponovilo, da obsoja rusko invazijo Ukrajina. Trdi, da je ustavilo uvoz in izvoz svojega blaga v Rusijo in iz nje. Ob tem pa dodaja, da Rusom trenutno zagotavlja le “vsakodnevne prehrambene in higienske izdelke, izdelane v Rusiji”.

Ruski dopustniki pri Krimu obtičali v 13-kilometrskem zastoju

Kljub vojni v Ukrajini in napetim varnostnim razmeram se ruski dopustniki še vedno množično odpravljajo na ukrajinski polotok Krim, ki ga Moskva zaseda od leta 2014. Pred Krimskim mostom, ki rusko celino povezuje s polotokom, je namreč nastal kar približno 13 kilometrov dolg prometni zastoj, je danes poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Na polotok lahko dopustniki pridejo le z vlakom ali avtomobilom, saj je letalski promet zaradi vojne v Ukrajini že dlje časa ustavljen. Polotok Krim je bil že v času Sovjetske zveze priljubljeno letovišče. Njegova popularnost pa je v preteklih mesecih narasla, saj ruski državljani zaradi sankcij, povezanih z vojno v Ukrajini, ne morejo dopustovati v številnih zahodnih državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje