Starši Mahse Amini zavrnili uradno poročilo o njeni smrti

Svet 20. Okt 202215:59
protesti hijab
Profimedia

Starši Iranke Mahse Amini so zavrnili uradno zdravniško poročilo, v katerem so ugotovili, da smrt 22-letnice v policijskem pridržanju ni bila posledica udarcev v glavo. Od njene smrti 16. septembra v Iranu potekajo protesti. Iz države medtem poročajo o novi smrtni žrtvi policijskega nasilja, 15-letni dijakinji.

Iranska Kurdinja Mahsa Amini je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tistem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt.

Iranska forenzična organizacija je v uradnem poročilu 7. oktobra ugotovila, da 22-letnica “ni umrla zaradi udarcev v glavo in vitalne organe”, temveč da je bila njena smrt povezana z “operacijo možganskega tumorja pri osmih letih”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odvetnik njenih staršev Saleh Nikbakht je danes za iranski časnik Etemad povedal, da so odvetniki obrambe zavrnili uradno poročilo. Zahtevajo, da vzrok smrti znova preučijo. Preuči naj ga pet specialistov, kardiologov in nevrologov, ki jih bodo izbrali sodniki s seznama desetih specialistov, ki ga bodo sestavili njeni starši.

Od smrti Mashe Amini po državi potekajo množični protesti, na katerih je bilo po podatkih ameriške organizacije za človekove pravice Human Rights Activists News Agency ubitih več kot 240 ljudi, med njimi 32 mladoletnikov in 28 pripadnikov varnostnih sil. Aretirali so več kot 12.000 ljudi, protesti pa so zajeli več kot 100 mest v državi, danes objavljene podatke organizacije navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Državo medtem pretresa nov primer policijskega nasilja nad protestniki. Učiteljski sindikat je sporočil, da je minuli teden umrla 15-letna dijakinja Asra Panahi, potem ko so jo pretepli policisti, ki so v civilnih oblačilih vdrli v njeno srednjo šolo v mestu Ardabil.

Dijake in dijakinje so najprej odpeljali na “ideološki dogodek” v središče mesta, kjer običajno potekajo protesti. Nekaj dijakov, ki so začeli vzklikati gesla proti diskriminaciji in neenakosti, so napadle in ozmerjale ženske v običajnih oblačilih in s hidžabi. Ko so se dijaki in dijakinje vrnili v šolo, pa so jih znova pretepli policisti. Asra je kasneje v bolnišnici umrla, en dijak je v komi, več dijakov pa so aretirali, so v ponedeljek še sporočili iz sindikata učiteljev.

Državna televizija je kasneje objavila intervju z njenim stricem, ki je dejal, da je umrla zaradi odpovedi srca. Poslanec iz mesta Ardabil Kazem Musavi pa je dejal, da je “s tabletami storila samomor”, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar