Steinmeier in Hercog pozdravila dogovor o odškodnini

Svet 04. Sep 202218:52 0 komentarjev
Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in izraelski predsednik Izak Hercog
Michele Tantussi/REUTERS

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in izraelski predsednik Izak Hercog sta pozdravila dogovor o odškodnini za svojce žrtev poboja izraelskih športnikov na olimpijskih igrah leta 1972. "Res je sramotno, da je bilo za dosego tega dogovora potrebnih 50 let," je ob Herzogovem tridnevnem obisku v Nemčiji dejal Steinmeier.

Kljub temu pa je Frank-Walter Steinmeier izrazil prepričanje, da to “nikakor ne ogroža nemško-izraelskih odnosov niti v sedanjosti niti v prihodnosti,” Izaku Herzogu pa je zelo hvaležen, ker je “vedno ohranjal odprte poti za možne rešitve”.

Obenem se zaveda, da “globokih ran po 50 letih ne more zaceliti nič”, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Hercog je menil, da nam razumevanje omogoča, da se soočimo z napakami in človeškimi tragedijami ter se iz njih učimo za prihodnost, teror pa, da ne sme “motiti ideje olimpijskih iger”.

Po njegovih besedah je Steinmeierjeva osebna zavzetost na koncu omogočila preboj pri pogajanjih o odškodnini. “Cenim in spoštujem vaša prizadevanja, da bi pomagali zaceliti ta boleči dogodek,” se je Hercog zahvalil nemškemu predsedniku.

Steinmeier se namerava v ponedeljek pridružiti Hercogu v letalski bazi v Fürstenfeldbrucku pri Münchnu, kjer se bo udeležil slovesnosti ob 50. obletnici napada.

Po desetletjih sporov se je namreč nemška vlada tik pred obletnico z družinami, ki so v napadu izgubile svojce, dogovorila o izplačilu odškodnine v višini 28 milijonov evrov.

V bavarski prestolnici je pred 50 leti peterica palestinskih teroristov vdrla v olimpijsko vas, umorila dva izraelska športnika, devet pa jih zajela. Poskus nemške policije, da bi osvobodila talce, ni uspel. Življenje je izgubilo tudi vseh devet talcev, skupno pa 17 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!