Uničujoči potres v Maroku zahteval že več kot 2.100 žrtev

Svet 10. Sep 202307:36
Maroko
Foto: PROFIMEDIA

V uničujočem potresu, ki je v petek prizadel Maroko, je po doslej znanih podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo že več kot 2.100 ljudi. V državi so razglasili tridnevno žalovanje.

Maroko je v petek nekaj po 23. uri po lokalnem času stresel potres z magnitudo 6,8. Središče potresa, ki so ga čutili po vsej državi, je bilo približno 71 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Po poročanju BBC, ki se sklicuje na uradne podatke oblasti, je v doslej najsilovitejšem potresu v tej državi na severu Afrike, po zadnjih podatkih umrlo najmanj 2.122 ljudi, še 2.059 je bilo ranjenih. Od tega jih je več 1.400 v kritičnem stanju.

Največ smrti je potres terjal na težko dostopnih gorskih predelih. Kar polovico so jih tako po podatkih notranjega ministrstva našteli v pokrajinah Al Haouz – na območju epicentra potresa – in Taroudant. Po navedbah maroške državne televizije je potres popolnoma uničil vas v provinci Chichaoua blizu Marakeša. Reševalci so izpod ruševin potegnili 65 trupel. Ni še jasno, koliko ljudi je živelo v vasi, v kateri je bilo približno 100 hiš.

50-letna Fatima je za CNN povedala, da je bila njena hiša v gorski vasici Asni popolnoma uničena. “Komaj sem imela priložnost, da zgrabim svoje otroke in pobegnem, preden se je hiša porušila pred mojimi očmi. Porušila se je tudi sosedova hiša, pod ruševinami sta dve mrtvi osebi,” je dejala. 50-letni Mohamed iz bližnjega mesta Ouirgane je v uničujočem potresu izgubil štiri družinske člane. “Uspelo mi je priti na varno z dvema otrokoma, ostale družinske člane sem izgubil. Moje hiše ni več,” je povedal po poročanju CNN.

Hudo je prizadet tudi Marakeš, ki leži ob vznožju gorovja Atlas. Mesto iz 11. stoletja, prepoznavno po palmah in elegantnih palačah, je glavna turistična znamenitost Maroka in letno sprejme več kot dva milijona turistov. Številni prebivalci so sicer v strahu za popotresnimi sunki noč preživeli na prostem. Maroški kralj Mohamed VI. je v luči tragedije razglasil tridnevno žalovanje. Na vseh javnih zgradbah bodo zastave plapolale na pol droga.

Slovensko zunanje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v stiku z 18 slovenskimi državljani v Maroku, ki so vsi na varnem. Potovanja na prizadeta območja odsvetujejo.

Pomoč prihaja iz vseh strani

Sicer pa v Marakešu in okolici po oceni Združenih narodov potrebuje pomoč več kot 300.000 ljudi. Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) pa je ob tem sporočil, da pozorno spremlja razmere in je pripravljen zagotoviti podporo maroški vladi v prizadevanjih za pomoč prizadetemu prebivalstvu. Špansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bodo na prizadeto območje poslali reševalne ekipe in drugo pomoč. V Maroko so že prispeli francoski prostovoljci, pomoč pa je napovedala tudi Poljska.

Tudi slovenska karitas je začela zbirati sredstva za pomoč po potresu. Zbrana sredstva bodo najprej namenili oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialni pomoči, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin. Več podatkov so navedli na njihovi spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.