Čudovita skrita plaža z burno zgodovino: dostopna je le skozi dolg vodni predor

Potovanja 10. Sep 202305:44 1 komentar
Playa del Amor, Plaža ljubezni, Mehika
Play del Amor/GOOGLE ZEMLJEVIDI (Zajem zaslona)

Plaža, ki je videti kot iz domišljijske zgodbe, se zdi kot čudež narave. Pa je le delno tako. Ima pa prekrasno ime in burno zgodovino.

Zevajoča luknja na bujnem zelenem otoku, ki odpira pogled na skrivno peščeno plažo s kristalno čisto vodo, je po mnenju mnogih ena najlepših na svetu. Vsekakor pa je ena redkih, ki se skrivajo “pod površjem”.

Playa del Amor oziroma plaža ljubezni je nastala na začetku 20. stoletja. Njen nastanek pa ni povezan z ljubeznijo, ampak bombami.

Otočje Marietas (Islas Marietas – Marjetini otoki), na katerem leži plaža, je skupina otokov le nekaj navtičnih milj od mesta Puerto Vallarta na pacifiški obali Mehike, nedaleč od znane Gudalajare. Otočje je vulkanskega izvora in nenaseljeno. Na začetku 20. stoletja jih je mehiška vlada uporabljala kot vojaški poligon za bombardiranje. Med tem je na otokih nastalo veliko vdrtin, v eksplozijah so se vdrli stropi jam oziroma lukenj, ki so pred tisočletji nastale v zdaj okamneli vulkanski lavi, ki je prišla v stik z morsko vodo. Ena od takih formacij je tudi plaža ljubezni, ki ji pravijo tudi skrita plaža.

Poskuse je mehiška vojska izvajala vse do 60. let prejšnjega stoletja, potem pa je eden najbolj slavnih raziskovalcev morja in ustvarjalec dokumentarnih filmov Jacques Cousteau sprožil mednarodni protest.

Zaradi pritiska se je mehiška vlada sčasoma odločila, da poskuse preneha, in otoke razglasila za nacionalni park.

Tako sta zdaj na otokih prepovedana lov in ribolov, dovoljeni pa so plavanje, vožnja s kajakom in nekatere druge oblike rekreacije. Danes je park razglašen za Unescov biosferni rezervat. V letih miru sta se na otokih tudi obnovili flora in favna.

Plaža ljubezni je vidna le iz zraka oziroma pri robu udornine, dostopna pa je le skozi dolg vodni predor, ki jo povezuje s Tihim oceanom, vendar le ob oseki. Obiskovalci lahko do plaže priplavajo ali se pripeljejo s kajakom.

Otoke obišče več sto turistov na dan. Dostop do otokov omejen, vstopnice za skrito plažo pa je treba rezervirati več dni vnaprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje