Število ubitih v Gazi naraslo na skoraj 22.000, Izrael stopnjuje napade na jugu

Svet 31. Dec 202313:39 3 komentarji
Humanitarna kriza v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska tudi danes nadaljuje obstreljevanje ciljev na območju Gaze, pri čemer stopnjuje napade na jugu enklave. Po navedbah Tel Aviva so doslej ubili že več kot 8.000 teroristov, število smrtnih žrtev med Palestinci pa se je povzpelo na skoraj 22.000.

Izraelska vojska je danes po poročanju nemške tiskovna agencije dpa sporočila, da so bojna letala ob podpori kopenskih sil znova napadla pripadnike Hamasa v bližini mesta Gaza na severu enklave. Po njihovih navedbah so vojaki odkrili in uničili tudi eksplozivne naprave v vrtcu.

Izraelske sile, ki so se sprva osredotočale na sever enklave, vključno z mestom Gaza, zdaj stopnjujejo napade v južnem in osrednjem delu Gaze. Borce so po navedbah izraelske vojske v zadnjih napadih tako ubili tudi na jugu Gaze. V tamkajšnjem mestu Han Junis, ki velja za trdnjavo Hamasa, so obenem vdrli v sedež skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je izraelska vojska doslej “eliminirala že več kot 8.000 teroristov”. “Korak za korakom uničujemo zmogljivosti Hamasa. Hamas bomo porazili. Naši vojaki bodo zmagali. Zmagalo bo ljudstvo Izraela,” je besede izraelskega premierja danes povzel njegov urad na družbeni platformi X. Netanjahu je še sporočil, da se bodo borili, dokler ne bodo dosegli ciljev, zlasti uničenja Hamasa in izpustitve vseh talcev. “Zagotovili bomo, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu,” je obljubil.

Palestina, Gaza, spopadi
Foto: PROFIMEDIA

Spopadi med Izraelom in Hamasom so izbruhnili 7. oktobra, ko so pripadniki Hamasa na izraelskem ozemlju ubili okrog 1.200 ljudi in zajeli približno 250 talcev, od katerih jih je okoli 130 še vedno v Gazi. Izrael se je na napad Hamasa odzval z intenzivnim bombardiranjem območja Gaze, kasneje pa je v palestinski enklavi sprožil tudi kopensko vojaško operacijo.

Izraelske sile so od 7. oktobra v Gazi po najnovejših podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje, ki jih danes navaja francoska tiskovna agencija AFP, ubile 21.822 Palestincev, 70 odstotkov naj bi bilo žensk in otrok. Palestinsko ministrstvo je danes sporočilo tudi, da je bilo v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih v Gazi skupno ubitih 150 ljudi. Od začetka spopadov v Gazi je bilo skupno ranjenih 56.451 ljudi.

Izrael dobil novega zunanjega ministra

Izraelska vlada je danes za novega zunanjega ministra imenovala Izraela Kaca, ki je bil doslej minister za energetiko in infrastrukturo. Dosedanji zunanji minister Eli Koen medtem prevzema njegov položaj na čelu ministrstva za energetiko, še vedno pa ostaja član varnostnega kabineta. Kac bo zamenjal mesto s Koenom v okviru vnaprej dogovorjenega preoblikovanja vlade oziroma rotacije ministrov. Imenovanje ministrov in Koenovo vlogo v varnostnem kabinetu mora potrditi še izraelski parlament.

Do preoblikovanja vlade prihaja več kot dva meseca po izbruhu spopadov med Izraelom in Hamasom. Koen je v pogovoru za izraelski radio po poročanju AFP danes priznal, da vlada nosi odgovornost, ker ni predvidela napada Hamasa, in dejal, da bi bilo treba po koncu spopadov ustanoviti neodvisno preiskovalno komisijo. Zunanji minister v vladi premierja Benjamina Netanjahuja je Koen postal lani. Imel je pomembno vlogo pri normalizaciji odnosov med Izraelom in nekaterimi arabskimi državami po desetletjih sovražnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje