Stoltenberg ponavlja, da je Nato pripravljen posredovati na Kosovu

Svet 17. Avg 202218:40 0 komentarjev
Jens Stoltenberg
Johanna Geron/REUTERS

Zveza Nato pozorno spremlja razmere na Kosovu, če bo stabilnost ogrožena, so njene sile Kfor pripravljene posredovati, je danes v Bruslju dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg po pogovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Beograd in Prištino je pozval k izogibanju nasilju ter izpostavil pomen dialoga pod okriljem EU.

“Misija Kfor ostaja osredotočena na mandat, ki ga je prejela od Združenih narodov. V primeru ogroženosti stabilnosti je Kfor pripravljen posredovati in bo sprejel vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti in svobode gibanja,” je dejal Jens Stoltenberg na sedežu Nata po pogovoru z Aleksandrom Vučićem.

Z njim in kasneje še ločeno s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem se je Stoltenberg danes sestal po zaostritvi razmer na Kosovu konec julija, do katere je prišlo po napovedi Prištine o uvedbi novih pravil na meji s Srbijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Stoltenberg je tudi povedal, da je Kfor že okrepil svojo navzočnost na večinsko srbskem severu Kosova.

Dialog Beograda in Prištine pod okriljem Evropske unije je izpostavil kot edini način za preseganje razlik, saj omogoča iskanje rešitev ob spoštovanju pravic vseh skupnosti. Pozdravil je nov krog dialoga, pri katerem bosta v četrtek v Bruslju sodelovala Vučić in Kurti. Vse strani v dialogu je pozval k prožnosti in pripravljenosti na kompromise, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Stoltenberg je še dejal, da zveza Nato ceni dolgotrajno partnerstvo s Srbijo in da si bo še naprej prizadevala za krepitev stabilnosti in miru na Balkanu. Z Vučićem sta po njegovih besedah govorila tudi o ruski vojni v Ukrajini.

Vučić je na novinarski konferenci povedal, da je Stoltenberga seznanil z incidenti in napadi na srbske prebivalce ob zadnji zaostritvi razmer na Kosovu in zanikal, da bi srbska vojska in policija prečkali mejo s Kosovom, kot so to trdili v Prištini. Dejal je, da je Srbija pripravljena spoštovati vse pogodbe, ki jih je podpisala in da se želi izogniti morebitnemu stopnjevanju napetosti z Natom. Sicer ne verjame, da obstajajo “resnična tveganja” za naraščanje napetosti, kosovsko vodstvo pa je obtožil politične retorike. “180 dni nas obtožujejo, da pripravljamo vojaške akcije, a se ni zgodilo nič. Potrebujemo racionalen pristop, pogajanja, kompromise. In mi smo pripravljeni,” je dejal po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Stoltenberg se je nato v Bruslju sestal še s kosovskim premierjem Kurtijem. Po pogovoru je na novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo, da so se razmere na Kosovu izboljšale, a izpostavil, da se morajo vse strani izogniti nadaljnjemu zaostrovanju.

Ponovil je, da je edini način za dosego trajnega miru, da Beograd in Priština rešita odprta vprašanja z dialogom ob posredovanju EU. “Vse strani pozivam, naj pozitivno in konstruktivno sodelujejo v jutrišnjem krogu pogovorov,” je dejal ter ocenil, da bo to priložnost za Kosovo, da dokaže, da je odgovoren akter v evroatlantski skupnosti, poroča Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!