Na meji med Srbijo in Kosovom ni več havbic

Svet 26. Dec 202208:56 > 17:43 5 komentarjev
Srbsko ministrstvo za obrambo

Po tem, ko so v večinsko srbski občini na severu Kosova sinoči odjeknili streli, se razmere med Srbijo in Kosovom zaostrujejo. Srbska vojska je na mejo s Kosovom poslala šest havbic, ki so jih v popoldanskem času že vrnili v vojašnico, in okrepila vojaško policijo, poroča N1 Beograd.

Po sinočnjem streljanju v večinsko srbski občini v Zubnem Potoku na severu Kosova se razmere zaostrujejo. Srbska vojska pa je na mejni prehod Jarinje poslala šest havbic. Gre za dolgometne topove srbske vojske, na mejnem prehodu je tudi večje število policistov, poroča N1 Beograd.

Minister za obrambo Miloš Vučević in načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović sta obiskala eno od enot oboroženih sil, nakar so havbice poslali nazaj v vojašnico.

V sinočnjem streljanju, v katerem – kot so potrdili pripadniki misije zveze Nato na Kosovu (Kfor) – ni bil nihče poškodovan, prav tako ni nastala večja materialna škoda. Se je pa zapletlo pri poročanju, saj so srbski in kosovski mediji o dogodku pisali različno.

Kosovski mediji so v srbščini in albanščini različno pisali o streljanju, piše N1 Hrvaška. Eden od kosovskih spletnih portalov je pisal, da je do strelov prišlo, ko so “specialne enote kosovske policije poskušale odstraniti blokade” na eni od lokalnih cest v občini Zubin Potok. Medtem je prištinski časnik Koha pisal, da naj bi skupina lokalnih Srbov streljala na Natove pripadnike. Nekaj ur po incidentu je nato Kfor za omenjeni medij potrdil streljanje in zanikal navedbe prištinskih medijev, da bi Srbi napadli Natovo enoto.

Kosovska policija je medtem zanikala navedbe medijev v Beogradu o kakršnih koli konfliktih s policijo v Zubinem Potoku. “Situacija je zapletena, kompleksna, zahteva prisotnost vojske ob administrativni točki in v prihodnjem obdobju bo vojska usmerjena v izvajanje nalog,” pa je za srbsko komercialno televizijo Pink povedal načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilovićki se je kasneje srečal s srbskim vrhom – predsednikom države Aleksandrom Vučićem in premierko Ano Brnabić. Podrobnosti sestanka javnosti niso znane.

Napetosti na severu Kosova so se ponovno zaostrile pred dvema tednoma, potem ko je kosovska policija aretirala nekdanjega srbskega policista, ki ga sumi, da je načrtoval napad na stavbo volilne komisije. Na aretacijo so Srbi odgovorili s postavitvijo barikad in zahtevo po njegovi izpustitvi. V naslednjih dneh so kosovske oblasti aretirale še dva Srba, odstranitev barikad pa so zahtevale ZDA in Velika Britanija v Beogradu in Prištini ter nemški veleposlanik na Kosovu. A se strani še nista pomirili, blokade pa so na severu Kosova postavljene že 17. dan.

Zaostritve zaradi menjave registrskih tablic

Spomnimo, da je zaostritev razmer med Prištino in Beogradom je pred nekaj meseci povzročil ukrep zamenjave registrskih tablic, potem ko je kosovska vlada novembra napovedala, da mora okoli 10.000 kosovskih Srbov do aprila prihodnje leto srbske registrske tablice zamenjati s kosovskimi.

Tamkajšnji Srbi so se odzvali tako, da so množično zapustili kosovske institucije, odstopilo pa je več sto policistov, sodnikov in tožilcev, štirje župani v večinsko srbskih občinah ter 10 poslancev kosovskega parlamenta in en minister, kar je povečalo napetosti in strah pred novimi nemiri. Konec novembra sta sicer državi o tem dosegli dogovor.

Na pogovorih pod vodstvom posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčaka so se dogovorili, da bo Kosovo prenehalo z aktivnostmi, povezanimi s preregistracijo vozil. Srbija pa bo prenehala izdajati registrske tablice z oznakami kosovskih mest.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje