Svarila pred ofenzivo v mestu, kamor se je zateklo 1,4 milijona Palestincev

Svet 13. Feb 202412:04 > 21:41 2 komentarja
Stanje v Gazi
Stanje v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelska vojska je sporočila, da je v okolici mesta Han Junis v Gazi ubila več deset teroristov. Še naprej pa se vrstijo svarila Izraelu pred nadaljevanjem vojaške operacije v Rafi, kamor se je zateklo več kot 1,4 milijona Palestincev. Združeni narodi svarijo, da bi to lahko privedlo do pokola. V Kairu naj bi medtem danes potekala nova pogajanja o morebitnem dogovoru o premirju.

Izraelska vojska je sporočila, da je v okolici mesta Han Junis v Gazi ubila več kot 30 teroristov in z “usmerjenimi napadi na teroristično infrastrukturo, ostrostrelci in patruljami” okrepila nadzor nad območjem, poročata nemška tiskovna agencija dpa in spletni portal katarske televizije Al Džazira.

Medtem se nadaljujejo svarila Izraelu pred napovedano ofenzivo v mestu Rafa na skrajnem jugu Gaze, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem, obstreljevanjem in ostrostrelci zateklo več kot 1,4 milijona Palestincev.

Izrael so k prekinitvi ognja v zadnjih dneh večkrat pozvali Združeni narodi, pa tudi Kitajska in Iran.

Združeni narodi: izraelska ofenziva na Rafo bi lahko privedla do pokola

Načrtovani izraelski vojaški napad na mesto Rafa na jugu Gaze, ki je zadnje zatočišče za več kot milijon Palestincev, bi lahko vodil v pokol, je v danes v New Yorku opozoril vodja humanitarne službe ZN Martin Griffiths, poroča AFP.

“Mednarodna skupnost je opozarjala na nevarne posledice morebitnega kopenskega vdora v Rafo. Izraelska vlada teh pozivov ne more več ignorirati. Vojaške operacije v Rafi bi lahko privedle do pokola v Gazi,” je dejal Griffiths.

Pred novo humanitarno katastrofo po morebitnem napadu na Rafo je že v petek posvaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres, njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujaricc pa je danes dejal, da v Gazi ni več nobenega varnega kraja za civiliste.

Ameriški predsednik Joe Biden in jordanski kralj Abdulah sta v ponedeljek po srečanju v Beli hiši izpostavila, da je nujno zaščititi civiliste v Gazi. “Veliko ljudi je bilo razseljenih, večkrat razseljenih, saj so bežali pred nasiljem na severu, zdaj pa so nakopičeni v Rafi, izpostavljeni in ranljivi,” je dejal Biden. Poudaril je, da se večja vojaška operacija v mestu “ne sme nadaljevati brez verodostojnega načrta za zagotovitev varnosti tamkajšnjih prebivalcev”. Ljudje so namreč v iskanju zatočišča pred silovitim bombardiranjem začeli bežati iz mesta Rafa, več sto se jih je celo odpravilo nazaj proti osrednjemu delu Gaze.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Izraelom in gibanjem Hamas, v palestinski enklavi ubitih najmanj 28.473 ljudi, več kot 68.000 pa je ranjenih. Izraelska vojska je zgolj v zadnjem dnevu ubila 133 Palestincev.

Medtem naj bi se danes nadaljevala tudi pogajanja o morebitni prekinitvi ognja v Gazi. Vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea je odpotoval v Kairo, kjer naj bi se srečal z vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom ter vodjo ameriške obveščevalne agencije CIA Williamom Burnsom. Srečanju naj bi prisostvoval tudi katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje