Svetovni voditelji z resolucijo proti rasizmu in diskriminaciji

Svet 23. Sep 202109:41 > 11:47
zasedanje generalne skupščine združenih narodov zn
Eduardo Munoz/Pool/REUTERS

Vrh svetovnih voditeljev ob 20. obletnici konference Združenih narodov proti rasizmu v južnoafriškem Durbanu je v sredo potrdil zaveze in pozval k okrepitvi boja proti rasizmu. Srečanje so zaznamovale delitve glede tega vprašanja ter odsotnost nekaterih držav, med drugim Slovenije.

Vrh svetovnih voditeljev ob 20. obletnici konference Združenih narodov proti rasizmu v južnoafriškem Durbanu je v sredo potrdil zaveze in pozval k okrepitvi boja proti rasizmu. Na vrhu so sprejeli resolucijo, ki je obsodila naraščanje diskriminacije, nasilja in nestrpnosti do oseb afriškega rodu in drugih skupin, kot so Romi, begunci in migranti, starejši ter invalidi.

“Milijoni potomcev Afričanov, ki so jih prodali v suženjstvo, so ujeti v diskriminacijo, nerazvitost in revščino,” je povedal predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa in pozval ZN, naj razpravljajo o reparacijah oziroma odškodnini za enega najtemnejših obdobij človeške zgodovine.

Predsednik Konga Felix Tshisekedi je dejal, da bi morale reparacije odražati ne le popravilo zgodovinskih krivic, ampak tudi brazgotine rasne neenakosti, podrejenosti in diskriminacije, ki so bile vgrajene v suženjstvo, apartheid in kolonializem.

Odsotnost in zamere nekaterih držav

Izrael, ZDA in nekatere druge države, med katerimi je Slovenija, se vrha niso udeležili zaradi starih zamer izpred 20 let, ko se je pripravljala obsodba izraelske obravnave Palestincev, pa tudi ker menijo, da z dediščino rasizma nimajo nič.

Vrh je bil pripravljen v času, ko spet nastajajo neenakosti pri delitvi cepiva proti covidu-19, ki ga v nekaterih državah ni dovolj. Na ta problem so v splošni razpravi opozorili številni voditelji držav.