Tajna služba ZDA izbrisala sporočila agentov za čas napada na Kapitol

Svet 15. Jul 202220:23 0 komentarjev
Napad na Kapitol
Napad Trumpovih privržencev na ameriški kongres januarja 2021 (Leah Millis/REUTERS)

Generalni inšpektor ministrstva za domovinsko varnost ZDA, ki je pristojen tudi za tajno službo, je ugotovil, da je agencija, ki varuje predsednike ZDA, izbrisala sporočila, ki so si jih izmenjali agenti 5. in 6. januarja 2021, torej ključna sporočila za preiskavo napada privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na kongres.

Revizija je odkrila, da so bila sporočila izbrisana kot del programa zamenjave elektronskih naprav. Ta program se je sicer aktiviral, ko je revizija zahtevala podatke o elektronskih komunikacijah v času napada na kongres.

Revizorji urada generalnega inšpektorja so na vztrajanje pri zahtevi za predajo informacij dobivali odgovor, da podatkov ne morejo dobiti, dokler vsega prej ne pregledajo pravniki ministrstva za domovinsko varnost.

Novica zelo odmeva med kritiki Trumpa. Cassidy Hutchinson, nekdanja tajnica bivšega šefa kabineta Bele hiše Marka Meadowsa, je namreč na javnem zaslišanju pred odborom za preiskavo napada na kongres zatrdila, da ji je agent tajne službe Tony Ornato med drugim dejal, da se je Donald Trump želel udeležiti napada na kongres in naj bi napadel agenta tajne službe, ki ga ni želel peljati tja.

Iz tajne službe so potem prišla posredna zanikanja takšnega dogajanja. Na obtožbe o brisanju podatkov pa je tajna služba odgovorila s kratko izjavo. “Namigovanje, da je tajna služba namerno in s slabim namenom izbrisala sporočila po prošnji za njihovo izročitev, so napačna. Tajna služba v polnosti sodeluje z uradom generalnega inšpektorja,” se glasi sporočilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!