Video jagod si je ogledalo 251 milijonov ljudi. Kako so postale tako viralne?

Digitalno 26. Feb 202417:48 1 komentar
jagode, tiktok
Foto: gabs/TikTok/posnetek zaslona

Kar 251 milijonov ljudi si je na TikToku ogledalo preprost video skodelice jagod s čokolado. Videoposnetku je dodana skoraj 50 let stara skladba Bobbyja Caldwella. Kako je mogoče, da je tako preprost video dobil toliko pozornosti?

Posnetek jagod, oblitih s čokolado, je nenadoma postal eden izmed največkrat ogledalnih posnetkov na družbenem omrežju TikTok. Do zdaj si ga je ogledalo več kot 251 milijonov ljudi, všečkalo ga je več kot 34 milijonov uporabnikov, shranilo pa ga je 2,9 milijona uporabnikov.

Gre za preprost video sklede sadja, od katere se avtorica posnetka Gabs ob pesmi Bobbyja Caldwella iz leta 1978 What You Won’t Do for Love oddaljuje in približuje.

Pod neverjetno priljubljenim posnetkom se je nabralo nekaj manj kot 400 tisoč komentarjev, ki večinoma izražajo nejevero nad številom ogledov in razmišljajo, kako je to sploh mogoče. Številni so spomnili tudi, da je bil do sedaj med najbolj priljubljenimi posnetek Belle Poarch iz leta 2020. Video, kjer popeva in poplesuje ob pesmi Millie B M to the B, si je ogledalo 63 milijonov ljudi.

Kako je lahko preprost video dosegel takšno popularnost?

Videoposnetek je del trenda, ki se širi na TikToku, pri katerem uporabniki z vklopljeno bliskavico ob Caldwellovi skladbi snemajo svojo najljubšo hrano. Pogosto se na posnetkih znajdejo palačinke, granatna jabolka, namaz Nutella in ramen. Drugi ob tej pesmi predstavljajo tudi hišne ljubljenčke in svoje bližnje, piše ameriški portal Today.

Skoraj 50 let stara skladba je bila do zdaj uporabljena v 2,6 milijonih posnetkov, objavljenih na TikToku. Konec prejšnjega tedna pa je na lestvici TikTok Billboard Top 50 dosegla prvo mesto. Tako je postala najnovejši primer fenomena, ko nov val priljubljenosti zaradi TikToka dosegajo starejše pesmi.

Kako je lahko preprost video dosegel takšno popularnost? Vsak ima svojo teorijo. Ustvarjalka vsebin sammi.social je prepričana, da si vsak poskuša izmisliti nekaj novega in preseči vsebine, ki smo jih vajeni. Po njenih besedah video spada v kategorijo nespoštljivega humorja in ‘shitpostinga’ (gre za objave nekakovostnih vsebin na spletu). “Zato se zdi povsem drugačen od tega, kar na TikToku vidite običajno,” je rekla. Vendar so takoj, ko je video začel postajati priljubljen, na vrsto prišli tudi drugi dejavniki. “Pomislite na jajce na Instagramu, ki je dobilo več všečkov kot Kylie Jenner. Ljudje si želijo biti del nečesa, kar deluje proti ustaljenemu redu.”

@sammi.social Why the bowl of chocolate covered strawberries went viral #chocolatecoveredstrawberries ♬ original sound – sammi | creator consultant

Tudi izvršni direktor podjetja Influentially, ki se ukvarja s trženjem vplivnežev, Duncan Ware se strinja, da uporabniki TikToka iščejo nekaj svežega. Vendar uspeh videa pripisuje tudi sreči. “Nesorazmeren uspeh tega videoposnetka kaže, kako nepredvidljiv je lahko odziv gledalcev,” pravi Ware. “Algoritem TikToka lahko hitro okrepi videoposnetke, ki se mu zdijo zanimivi. Verjetno je, da je algoritem zaradi hitrih pozitivnih odzivov, kot so všečki, deljenje videa in čas gledanja, začel ta video promovirati med vse širše občinstvo.”

Profesor na pensilvanski univerzi Carnegie Mellon Ari Lightman pa je za Today poudaril, da je razlog za viralnost morda tudi v uporabi stare pesmi. “To smo videli med pandemijo: ljudje se poskušajo vrniti v preprostejše čase. To je močno načelo na družbenih omrežjih,” rekel. Znak tega vidi tudi v trendih, kot je pečenje z drožmi.

Pot do priljubljenosti Baby Shark še dolga pot

Najbolj viralen posnetek na platformi je sicer video iluzionista Zacha Kinga. Video, na katerem se zdi, da leti na metli, se lahko pohvali z 2,3 milijarde ogledov.

@zachking They rejected my application to Hogwarts but I still found a way to be a wizard. 🧹#illusion #magic #harrypotter ♬ Zach Kings Magic Broomstick – Zach King

Viralni posnetki na TikToku pa imajo še dolgo pot do rekordnih številk, ki jih dosegajo videi na platformi YouTube. Južnokorejska otroška uspešnica Baby Shark, ki je bila objavljena leta 2016, je namreč pred dvema letoma kot prva v zgodovini platforme presegla mejo 10 milijard ogledov. Trenutno beleži več kot 14 milijard ogledov.

Sledi ji uspešnica Despacito Portoričana Louisa Fonsija in Daddyja Yankeeja, ki ima več kot osem milijard ogledov. Objavljena je bila pred sedmimi leti. Prvi video, ki je na YouTubu presegel milijardo ogledov, je bil sicer videospot za Gangam Style, skladbo južnokorejskega raperja Psyja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje