Tarči hutijevskih napadov z droni ob jemenski obali še dve tovorni ladji

Svet 06. Feb 202411:34 > 16:46
Podpornik hutijevcev v jemnu
Podpornik hutijevcev v Jemnu (Foto: REUTERS/Khaled Abdullah)

Britanski in ameriški tovorni ladji sta bili tarči napada z dronom, ki so ga v Rdečem morju izvedli hutijevci. Po navedbah britanskega podjetja Ambrey je njihova ladja utrpela manjšo škodo in je lahko nadaljevala plovbo. Posadka je po njihovih zagotovilih na varnem.

Jemenski hutijevci so v Rdečem morju napadli ameriško in britansko tovorno ladjo. Kot so sporočili danes, je bil prvi napad usmerjen na ameriško ladjo Star Nasia, drugi pa na britansko ladjo Morning Tide, ki sicer pluje pod zastavo Barbadosa. Napad na zadnjo je potrdila tudi britanska družba za pomorska tveganja Ambrey.

Po navedbah podjetja je bila britanska ladja pri jemenskem pristanišču Hudajda, ki je pod nadzorom hutijevcev, tarča napada z brezpilotnim letalnikom. Utrpela je manjšo škodo, vendar kljub temu nadaljevala svojo pot proti ožini Bab al Mandeb med Rdečim morjem in Adenskim zalivom.

O napadu so pristojni obvestili tudi britansko agencijo za pomorsko varnost (UKMTO). “Plovilo in posadka sta na varnem,” je agencija med drugim zapisala v izjavi. Dodala je, da ladja nadaljuje začrtano pot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer hutijevci, ki uživajo podporo Irana, od novembra napadajo tovorne ladje. Sprva so trdili, da iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo le plovila, povezana z Izraelom, kasneje pa so za legitimne tarče razglasili tudi ameriške in britanske ladje.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so zato v zadnjem času izvedle več skupnih povračilnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napade na ladijski promet v Rdečem morju. ZDA so izvedle tudi več samostojnih napadov s ciljem uničevanja orožja jemenskih upornikov. Nazadnje so v nedeljskem napadu uničili pet vodenih raket hutijevcev.

Pozneje so iz Sofije sporočili, da je posadka tovorne ladje Galaxy Leader, ki so jo novembra v Rdečem morju zajeli hutijevci, živa in zdrava. Po besedah bolgarskega ministra za promet Georgija Gvozdeikova se bo tudi kmalu vrnila v Bolgarijo. Ladjo Galaxy Leader so hutijevci zajeli, ker je v lasti britanskega podjetja, ki pa je v rokah izraelskega poslovneža. Poleg Bolgarov so sicer v njeni 25-članski posadke še Filipinci, Ukrajinci in Mehičani.