Nov napad na hutijevske cilje: uporniki pravijo, da bodo odgovorili z eskalacijo

Svet 04. Feb 202411:19 > 20:37 1 komentar
Hutijevci (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriške in britanske sile so v soboto izvedle nov napad na cilje hutijevcev v Jemnu. Gre za tretji tovrstni skupni napad, po navedbah ameriških predstavnikov so napadli 36 hutijevskih ciljev na 13 krajih v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije. ZDA bodo tudi nadaljevale povračilne ukrepe proti proiranskim skupinam v Iraku in Siriji, je danes napovedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost.

Po navedbah ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina je cilj napadov hutijevcem onemogočiti nadaljevanje napadov na ladje v Rdečem morju.

“Koalicijske sile so napadle 13 krajev, kjer imajo hutijevci nameščeno orožje, raketne sisteme, radarje ter sisteme protizračne obrambe,” je dejal Austin. ZDA niso navedle krajev, kjer so potekali napadi, a po navedbah lokalnih medijev so bile tarča napada jemenska prestolnica Sana in še nekatera druga mesta.

Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo dronov.

ZDA bodo nadaljevale napade na proiranske cilje

ZDA bodo nadaljevale povračilne ukrepe proti proiranskim skupinam v Iraku in Siriji, je danes napovedal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Ni pa hotel govoriti o tem, ali načrtujejo tudi napade na cilje v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ni še konec. Nameravamo izvesti dodatne napade ter sprejeti dodatne ukrepe, s katerimi bomo dali jasno sporočilo, da se bodo ZDA odzvale, če bodo ameriške sile napadene,” je za televizijo NBC dejal Sullivan.

ZDA so skupaj z Veliko Britanijo pred sobotnim napadom na cilje proiranskih hutijevcev v Jemnu, v petek napadle položaje proiranskih milic v Iraku in Siriji. Slednje je bilo odgovor na napad na ameriške vojake v Jordaniji pred tednom dni, v katerem so bili ubiti trije vojaki.

Za televizijo ABC pa je Sullivan dejal, da je cilj napadov skupinam onemogočiti, da bi napadale ameriške sile. Na vprašanje o civilnih žrtvah ameriških napadov je dejal, da jih ne more potrditi, so pa cilji, ko so jih napadli, po njegovih besedah povsem legitimni. Na vprašanje, ali ZDA izključujejo neposredne napade na Iran, je svetovalec za nacionalno varnost dejal: “Ne bom na televiziji govoril o tem, kaj je oziroma česa ni na mizi.” “Če se bodo odločili neposredno odgovoriti ZDA, pa bodo z naše strani dobili hiter in odločen odgovor,” je dodal.

Skupen napad britanskih in ameriških sil
Skupen napad britanskih in ameriških sil (Foto: PROFIMEDIA)

Hutijevski uporniki so danes napovedali, da bodo na napad odgovorili. Novi napadi ne bodo omajali podpore hutijevcev palestinskemu narodu v Gazi ter ne bodo nekaznovani, je dejal njihov predstavnik Jahja Sare. Na novo eskalacijo bodo odgovorili z eskalacijo, so poudarili.

Hutijevci pravijo, da so njihovi napadi na ladje v Rdečem morju odgovor na izraelsko ofenzivo v Gazi oziroma izraz solidarnosti s Palestinci.

ZDA so sicer pred tem v petek napadle tudi 85 ciljev v Siriji in Iraku v odgovor na napad proiranske milice na ameriško oporišče v Jordaniji pred tednom dni, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje