Trojni vrh v Berlinu s ponudbo dialoga Moskvi

Svet 09. Feb 202208:36 > 20:02 0 komentarjev
Hannibal Hanschke/Reuters/Pool/dpa

Voditelji Nemčije, Francije in Poljske, ki so se v torek zvečer sestali v Berlinu, želijo napetosti glede Ukrajine rešiti z dialogom. V skupni izjavi so Rusijo pozvali k začetku širših, konstruktivnih, vsebinskih pogovorov o "varnostnih vprašanjih, ki so v obojestranskem interesu". A ponudbi sodelovanja so dodali tudi ponovno grožnjo s sankcijami.

Nemški kancler Olaf Scholz je v Berlinu gostil francoskega predsednika Emmanuela Macrona in poljskega predsednika Andrzeja Dudo. Že pred pogovori so vsi trije izrazili enotnost v skupnem cilju, to je preprečitev vojne na celini, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skupni izjavi so voditelji t. i. weimarskega trikotnika pozvali Rusijo k začetku “dialoga o varnosti na evropski celini”. Zapisali so tudi, da Ukrajina kljub zaskrbljujočemu kopičenju ruskih sil ob meji vztraja pri zadržanosti in zasleduje diplomatsko pot ter se zavezali ohranjanju njene suverenosti in ozemeljske celovitosti. Obenem so ponovili, da bi imela morebitna ponovna invazija Rusije na Ukrajino “hude posledice in visoko ceno”. Poleg tega so izrazili mnenje, da bi morala zveza Nato nenehno preverjati svojo strategijo obrambe in odvračanja obrambno ter jo po potrebi prilagajati, če se varnostna situacija poslabša.

“Naš skupni cilj je preprečiti vojno v Evropi,” je po srečanju izpostavil Scholz, medtem ko je Duda ocenil, da sta se EU in zveza Nato znašli v najhujši krizi po letu 1989.

“Obstaja možnost dialoga”

Macron je že ob prihodu v Berlin, kamor je prispel po dveh dneh pogovorov v Kijevu in Moskvi, pozval k nadaljnjemu dialogu z Rusijo kot edinemu načinu za preprečitev možnosti, da bi Rusija napadla Ukrajino. Ocenil je, da obstaja “možnost” pogovorov o rešitvi konflikta, ki bi vključevali tako Moskvo kot Kijev in bi prinesli “konkretne, praktične rešitve”.

Za četrtek je napovedal nove pogovore s predstavniki Rusije in Ukrajine na ravni svetovalcev, ki bodo potekali v Berlinu. Francija in Nemčija sicer že leta v okviru t. i. normandijskega formata posredujeta v konfliktu v Ukrajini.

Francoski voditelj je še dejal, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin med ponedeljkovimi pogovori v Moskvi dejal, da Rusija ne bo vir stopnjevanja napetosti, kljub temu da je na meji z Ukrajino zbrala več kot 100.000 vojakov in vojaške opreme.

Napetosti na ruski meji
Profimedia

Macron je poudaril potrebo po dialogu. “Skupaj moramo najti načine in sredstva, da se vključimo v odločen dialog z Rusijo,” je dejal ob prihodu v Berlinu, kjer o pogovorih v Kijevu in Moskvi poroča nemškemu kanclerju Scholzu in poljskemu voditelju Dudi.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je medtem v torek ob koncu svojega obiska v Washingtonu izrazil previden optimizem glede Ukrajine.

Kot je dejal, je Macronov obisk v Moskvi prinesel element popuščanja napetosti, ne pa tudi čudeža. “Če so ljudje pripravljeni sesti za mizo in govoriti, po mojem mnenju obstaja upanje, da ne bodo šli v vojaški spopad,” je ocenil. Obenem je opozoril, da za Kremelj bistvo težav ni Ukrajina, temveč “nova arhitektura varnosti v Evropi”, ki jo izpodbijajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!