Trump bi odločitev o pravici do splava prepustil posameznim zveznim državam

Svet 08. Apr 202418:08 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes izrazil stališče, da bi zvezne države same morale odločati o pravici do umetne prekinitve nosečnosti. S tem je kandidat republikancev zavrnil urejanje tega vprašanja na ravni celotnih ZDA, poročajo ameriški mediji.

Potem ko je ameriško vrhovno sodišče leta 2022 odpravilo ustavno zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti na ravni države, je odločitev o ureditvi tega področja padla v pristojnost vlad zveznih držav. Da naj ostane pri tem, je danes na svojem družbenem omrežju Truth Social sporočil Donald Trump.

“Menim, da bodo zdaj, ko imamo splav tam, kjer so si ga vsi želeli s pravnega vidika, države odločile z glasovanjem ali zakonodajo ali morda z obojim,” je Trump povedal sledilcem v videoposnetku.

Demokratski predsednik ZDA Joe Biden je danes v odzivu ocenil, da skuša Trump odpraviti škodo, ki jo je povzročil glede splava. “Skrbi ga, da ga bodo volivci kaznovali, ker je odgovoren za to, da je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo v primeru Roe proti Wade. No, za Donalda imam novico: zagotovo ga bodo,” je zapisal v izjavi, ki jo je objavila njegova kampanja.

Kot takratni predsednik je Trump imenoval kar tri konservativne vrhovne sodnike, s čimer se je njihova večina povečala na šest proti tri. S petimi proti štirim glasovom so nato vrhovni sodniki razveljavili odločitev v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, s katero je bila uvedena pravico do umetne prekinitve nosečnosti na ravni države.

Protestnik z napisom: “Najina hči si zasluži izbiro” (Foto: PROFIMEDIA)

Biden je danes še opozoril, da bo Trump v primeru izvolitve podpisal prepoved splava na ravni države. Obtožil ga je tudi, da je odgovoren za okrutnost in kaos, ki sta nastala po odpravi ustavno zagotovljene pravice do umetne prekinitve nosečnosti.

V pričakovanju novembrskih predsedniških volitev, kjer se bo Trump za nov mandat v Beli hiši pomeril z aktualnim predsednikom Bidnom, so mnogi ugibali o tem, kakšno stališče bo o tej sporni temi zavzel Trump. Trump sicer tudi danes ni povedal, do katerega tedna nosečnosti sam podpira pravico do splava, a je poudaril, da bi tak poseg moral ostati dostopen v redkih primerih incesta, posilstva ali, ko je ogroženo življenje matere.

Zaradi odločitve vrhovnega sodišča pred dvema letoma je več milijonov Američank ostalo brez dostopa do splava. 14 ameriških zveznih držav je po razsodbi uvedlo popolno prepoved splava, še sedem jih je uvedlo časovne omejitve. Bidnova volilna kampanja, ki je že v teku, bo očitno veliko pozornosti dajala ravno podpori pravice do splava. Biden upa, da bo to vprašanje dovolj pomembno, da bo novembra na volitvah spet dobil večino glasov žensk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!