Kako se je tržaški župan odzval, ko mu je igralec rekel, da ima lepo zadnjico

Svet 21. Maj 202210:07 > 23. Maj 2022 08:46 0 komentarjev
rimini, trst, roberto diapiazza
"Kam greš s to zadnjico?" je novinar na ulici vprašal tržaškega župana (Vir: zajem zaslona La lene)

Tradicionalno srečanje alpinov, italijanskih vojaških gornikov, je letos v javnosti vzbudilo veliko neodobravanja: več kot 500 žensk je poročalo o spolnem nadlegovanju s strani alpinov. Dejanja je obsodila feministična aktivistična organizacija, po drugi strani pa jih je tržaški župan zagovarjal z besedami, da so moški pač moški. Kako pa se je odzval župan, ko mu je najeti igralec rekel, da ima lepo zadnjico?

V začetku maja je v italijanskem mestu Rimini potekalo tradicionalno srečanje alpinov, italijanskih vojaških gornikov. Na srečanju je sodelovalo na tisoče moških, dva tedna kasneje pa “še vedno dežujejo pritožbe ter prijave žensk, ki so jih udeleženci zbora otipavali, jim sledili, kričali za njimi na ulici, jih vabili na večerje, zajtrke in pod tuš,” pišejo Primorske novice.

Več kot 500 pritožb

Ženske, ki so se med 5. in 8. majem, v času parade alpinov, nahajale v Riminiju, poročajo o množičnem spolnem nadlegovanju s strani sodelujočih moških. Pritožbe je zbrala aktivistična skupina iz Riminija Non una di meno (kar v slovenščini pomeni Niti ena manj).

Drugi dan zborovanja je aktivistična skupina na svojem Instagram profilu zapisala: “Že se pojavljajo množična poročila o tem, kako alpini, večinoma pijani, nadlegujejo ženske vseh starosti in jim dajejo opolzke komentarje.” Zbrali so več kot 500 pritožb.

“Vsakič ista umazanija. Čas je, da nehamo s to farso, ki ji pravijo srečanje, saj je očitno le priložnost za vulgarne in patriarhalne izpade posameznikov,” je uporabnica Instagrama zapisala ob fotografiji, ki jo je Non una di meno objavila z namenom, da med komentarji zbere pričevanja nadlegovanih žensk.

Tržaški župan: “Smo pač moški”

Alpini veljajo za enega najbolj nedotakljivih simbolov italijanske državnosti, zaradi česar jih, kot poročajo Primorske novice, italijanski desničarski politiki srdito branijo. Med njimi je tudi tržaški župan Roberto Dipiazza, ki ni le zagovarjal alpinov, temveč tudi izjavil, da se ženske nad njihovimi dejanji nimajo kaj pritoževati.

Primorski dnevnik piše, da je župan Trsta med pogovorom z novinarjem oddaje Ring na lokalni televiziji Telequattro početje alpinov zagovarjal ter dogodek komentiral tako: “Se mogoče šalimo? Neka ženska je izjavila: ‘Rekli so mi, da imam lepe noge, počutila sem se posiljeno.’ Ko midva vidiva lepo dekle, kaj pomisliva? Ker sva pač moška, ne! Kaj bi šele bilo, če bi ji rekel, da ima lepo rit. Daj, no! Naj živijo alpinci!” Dipiazza je potem dejal še, da se mu zdi normalno, če moški na plaži zavpije za žensko, ki pritegne njegovo pozornost.

Župan v isti situaciji: “Sem žrtev masakra”

Županove besede je pod vprašaj postavila italijanska televizijska oddaja La lene. Najeli so igralca, ki je županu na vljuden način namenil nekaj komentarjev in pohval, kot so: “Kam odhajate s tako lepo zadnjico?”, “Saj ste lep gospod” in “Ali bi šel z mano na večerjo?”

Župan se ni odzval dobro: po navedbah Primorskega dnevnika se je razjezil, novinarja večkrat zmerjal in se zatekel k policistom in jim rekel, da je “žrtev masakra”. Od svojih izjav o ženskah pa vendarle ni odstopil, saj je novinarki Le lene, po tem ko je ozmerjal tudi njo, povedal, da so “najlepše darilo, ki nam ga je poslal ljubi Bog, ženske. Torej pustite nam, da jih gledamo in da tudi izrazimo svoje odobravanje.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!