Tudi direktor FBI za izbruh pandemije krivi laboratorij v Vuhanu

Koronavirus 01. Mar 202310:54 2 komentarja
Direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray
Direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray. (Foto: PROFIMEDIA)

Zatem ko je ameriško ministrstvo za energijo v najnovejšem poročilu ocenilo, da se je pandemija covida-19 začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem, je tem ugotovitvam pritrdil tudi direktor ameriške zvezne policije FBI.

Pandemijo covida-19 je najverjetneje povzročila nesreča v laboratoriju v Vuhanu na Kitajskem, je v torek dejal direktor ameriške zvezne policije FBI Christopher Wray. S tem je pritrdil ugotovitvam ameriškega ministrstva za energijo, ki je v začetku tedna ocenilo, da se je pandemija verjetno začela z uhajanjem virusa iz kitajskega laboratorija.

“FBI že nekaj časa ocenjuje, da je izvor pandemije najverjetneje morebitna nesreča v laboratoriju v Vuhanu”, kjer se je virus prvič pojavil leta 2019, je v pogovoru za ameriško televizijo Fox News dejal Wray in Peking obtožil, da poskuša zavirati prizadevanja ZDA za preiskavo vzrokov pandemije.

“Kitajska vlada si po najboljših močeh prizadeva onemogočiti in zamegliti naše delo, delo, ki ga opravljamo mi, delo, ki ga opravljajo naša ameriška vlada in tesni tuji partnerji,” je zatrdil in dodal, da je to “škoda za vse”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska, ki se na trditve direktorja FBI še ni odzvala, je v preteklosti tovrstne obtožbe že zavrnila in jih označila za obrekovalno kampanjo proti Pekingu. Pri tem se je med drugim sklicevala na preiskavo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz leta 2021, ki je teorijo o uhajanju iz laboratorija označila za “izjemno malo verjetno”, poroča britanski BBC.

Preberite še: Najnovejša raziskava: kako dobro ste zaščiteni, če ste preboleli covid-19

Delegacija WHO v Wuhanu
Delegacija WHO v Wuhanu (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v ameriški vladi brez enotnega stališča

“Določene strani bi morale prenehati obnavljati zgodbo o ‘uhajanju iz laboratorija’, prenehati blatiti Kitajsko in prenehati politizirati ugotavljanje izvora,” je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Vendar pa je bila preiskava WHO tarča kritik, njen generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je pozval k novi in dejal, da “vse hipoteze ostajajo odprte in jih je treba dodatno preučiti”.

Da se je pandemija covida-19 verjetno začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija v Vuhanu, je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines v ponedeljek ocenilo tudi ameriško ministrstvo za energijo.

Toda nekatere druge agencije v ameriški obveščevalni skupnosti menijo, da se je virus pojavil naravno. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek poudaril, da tudi v ameriški vladi ni enotnega stališča o njegovem izvoru. Po besedah Wraya preiskave še vedno potekajo, “številnih podrobnosti, ki so zaupne narave” pa zato ni mogel deliti z javnostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje