Tudi ena evropska država 1. maja ne praznuje praznika dela

Svet 01. Maj 202320:28 4 komentarji
Amsterdam
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Čeprav mednarodni praznik dela praznujemo tudi v spomnim na dogodke v Chicagu, ko so delavci 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija, ZDA praznika dela ne praznujejo 1. maja, pač pa prvi ponedeljek v septembru. Na 1. maj pa praznika dela ne praznuje tudi ena izmed evropskih držav.

Večina držav po svetu 1. maja praznuje mednarodni praznik dela, a ne ZDA in ne Nizozemska. Nizozemci 1. maja praznujejo tako imenovan ‘De Dag van de Arbeid’ oziroma praznik socialističnega, komunističnega in anarhističnega delavskega gibanja, ki pa se razlikuje od praznika dela.

Po mnenju nizozemske konfederacije sindikatov je eden od razlogov, zakaj nizozemska vlada ne priznava 1. maja kot praznika to, da tam 30. aprila praznujejo kraljičin dan. Še bolj slavnostno pa je na nizozemskih ulicah 27. aprila, ko zaznamujejo kraljev dan.

Sindikalni boji med sindikati in vlado na Nizozemskem tudi v zgodovinskem okvirju niso bili tako nasilni in ostri kot na primer v Franciji ali Španiji, zato je ta praznik na Nizozemskem izgubil nekaj svojega prvotnega pomena.

Za večino Nizozemcev je torej 1. maj normalen delovni dan, razen za peščico ljudi, ki so zaposleni v javni upravi, zaprta pa je tudi borza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje