Hrvaška Istra napovedala omejitve porabe vode, ki bodo doletele tudi kmete

Svet 13. Jul 202212:02 > 12:25 2 komentarja
Kmetijstvo
PROFIMEDIA

Tudi v Istrski županiji so zaradi preobremenjene oskrbe z vodo napovedali morebitne omejitve porabe vode. "S scenarijem, ki ga imamo, bomo zelo verjetno zmanjšali uporabo vode. Najprej bo prepovedano pranje javnih površin in zalivanje zelenih površin, isti dan bo sledila tudi omejitev zalivanja kmetijskih površin," je napovedal županijski načelnik za kmetijstvo, gozdarstvo, lov, ribolov in vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.

Ker je oskrba z vodo preobremenjena, je Istrska županija napovedala morebitne omejitve uporabe vode. Županijski načelnik za kmetijstvo, gozdarstvo, lov, ribolov in vodno gospodarstvo Ezio Pinzan je za regionalni spletni portal Istra24.hr dejal, da bo prvi val prepovedi doletel tudi kmete, ki zaradi suše že zdaj trpijo škodo.

“S scenarijem, ki ga imamo, bomo zelo verjetno zmanjšali uporabo vode. Na žalost je osnovi smisel oskrbe z vodo ta, da je imamo dovolj za pitje. Najprej bo prepovedano pranje javnih površin in zalivanje zelenih površin, isti dan bo sledila tudi omejitev zalivanja kmetijskih površin. Na kmetijskih pridelkih se suša že občuti,” je v torek za Istra24.hr povedal Pinzan.

Istra se je z omejevanjem uporabe vode srečala pred desetimi leti. Raven vode v akumulacijskem jezeru Butoniga, ki je jedro sistema oskrbe z vodo v Istri, je bila takrat tako nizka, da je iz njega pogledal mlin, ki je bil potopljen ob gradnji jezera. Škoda v kmetijstvu je tedaj znašala več sto milijonov kun.

V Istrski županiji zato zdaj pozivajo vse prebivalce k racionalnemu ravnanju z vodo in odgovorni rabi. Če bo njihov poziv imel učinek, omejevanje rabe vode morda ne bo potrebno, so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje