Tudi milijarderji, med drugim Bezos in Musk, svarijo pred recesijo

Svet 22. Okt 202220:41 1 komentar
PROFIMEDIA

Jeff Bezos, Elon Musk in drugi ameriški milijarderji svarijo pred veliko možnostjo recesije. Bezos svetuje, naj se ljudje pripravijo na težke čase, medtem ko je Musk za Evropo in Kitajsko dejal, da sta recesijo že dosegli.

Prvi in tretji najbogatejši človek na svetu, Elon Musk in Jeff Bezos, katerih mnenja se sicer pogosto razhajajo, se strinjata v eni stvari: da prihaja recesija. Bezos, lastnik Amazona – katerega dobiček je leta 2021 presegel 476 milijard evrov – je svojim sledilcem svetoval, naj se glede na trenutno stanje gospodarstva raje pripravijo na težke čase.

Musk situacije vendarle ne vidi tako pesimistično, saj je v pogovoru s poslovnimi analitiki dejal, da ima njegovo podjetje Tesla odlično povpraševanje v naslednjem poslovnem četrtletju in da tovarne delujejo s polnimi kapacitetami. Je pa vendarle priznal, da je povpraševanje manjše, kakor je bilo včasih, in da sta Evropa in Kitajska v “neke vrste recesiji”. Prav tako je opozoril, da bo Tesla od prodaje ustvarila manj dobička, kot so ga v podjetju načrtovali.

V četrtek je vrednost Teslinih delnic padla za sedem odstotkov, čeprav je podjetje v tretjem poslovnem četrtletju ustvarilo skoraj rekorden dobiček. Analitiki in vlagatelji so vedno bolj zaskrbljeni o zmožnosti podjetja Tesla, da v luči logističnih težav in inflacije ohranja svojo poslovno rast.

Musk in Bezos pa nista edina, ki predvidevata, da bo gospodarstvo utrpelo precejšen udarec. Milijarder Jamie Dimon, direktor ameriške banke JPMorgan Chase, je pretresel delniški trg z izjavo, da bi lahko recesija dosegla ameriško gospodarstvo že čez šest do devet mesecev.

Tudi zvezdnice, ki imajo pod palcem sicer manj kakor Bezos in Musk – a še zmeraj precej veliko –,  so zaskrbljene glede slabega stanja gospodarstva. Igralka Gwyneth Paltrow je ta teden dejala, da jo skrbi naslednje leto in “kako slabo bo stanje recesije”, reperka Cardi B pa je negodovala nad inflacijo in obrestnimi merami.

Temne napovedi najpremožnejših Američanov so utemeljene. Kot navaja CNN, so raziskovalci trgov verjetnost globalne recesije ocenili na malce več kot 98 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje