Tudi tajvanska vojska začela vsakoletne vaje

Svet 09. Avg 202209:32 > 09:45 0 komentarjev
Vojaške vaje Tajvana
Ann Wang/REUTERS

Tudi tajvanske vojaške sile so začele vojaške vaje in simulirale obrambo pred napadom na otok. Predstavniki tajvanske vojske sicer trdijo, da so bile vaje načrtovane že pred obiskom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, ki je razburil javnost.

Peking z vojaškimi vajami, ki obkrožajo otok, pripravlja invazijo na Tajvan in želi spremeniti status quo v azijsko-pacifiški regiji, je danes dejal tajvanski zunanji minister Joseph Vu. Tajvanske oborožene sile so pred tem izvedle lastno vajo, s katero so simulirale obrambo pred napadom na otok, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Kitajska je vaje iz svojega vojaškega priročnika uporabila za pripravo na invazijo na Tajvan,” je na novinarski konferenci v tajvanski prestolnici Tajpej dejal Vu in Peking obtožil, da je obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu izkoristil kot izgovor za vojaško akcijo.

Iz Pekinga so medtem sporočili, da je Ljudska osvobodilna vojska danes nadaljevala vaje v bližini Tajvana, v njih pa so sodelovale zračne in pomorske enote. Vu je nadaljevanje kitajskih vaj obsodil in oblasti v Pekingu obtožil, da skušajo nadzorovati Tajvansko ožino in vode v širši azijsko-pacifiški regiji. Kitajska “izvaja obsežne vojaške vaje in izstrelitve raket, pa tudi kibernetske napade, dezinformacijsko kampanjo in gospodarsko prisilo, da bi oslabila javno moralo v Tajvanu,” je še dejal Vu.

Pred tem je vojaške vaje danes začela tudi tajvanska vojska. Vaje tajvanskih sil so se začele v južnem okrožju Pingtung kmalu po polnoči po srednjeevropskem času, končale pa so se slabo uro pozneje, je povedal tiskovni predstavnik osmega korpusa tajvanske vojske Lou Voej Džje. Ta je že v ponedeljek dejal, da so bile vaje načrtovane že prej in da niso odgovor na manevre kitajske vojske.

Vaje tajvanske vojske, znane kot Tien Lei, so tajvanske oblasti napovedale konec julija, še pred obiskom Pelosi. Vaje naj bi potekale danes in v četrtek kot del tajvanskih vsakoletnih vaj Han Kuang.

Obisk Pelosi v Tajvanu pretekli teden je sprožil razburjenje Kitajske, kjer obisk razumejo kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!