Turist brez hlač na vulkanu Balija: Za goloto na svetem kraju ni opravičila

Magazin 29. Mar 202310:56 0 komentarjev
Agung, Bali
PROFIMEDIA

Turista, ki je gol poziral na balijskem svetem kraju, bodo izgnali iz Indonezije, prav tako mu bodo prepovedali vstop v državo za najmanj šest mesecev.

Ruskega državljana, ki je gol poziral na najvišji točki Balija in fotografijo nato objavil na družbenih omrežjih, bodo izgnali iz Indonezije.

Fotografija moškega, ki je spustil hlače do gležnjev na vulkanu Agung, je prejšnji teden zakrožila po družbenih omrežjih. Ruski državljan se je za svoje dejanje opravičil, a se ne bo mogel izogniti deportaciji, prav tako bo imel prepovedan vstop v Indonezijo za najmanj šest mesecev, piše britanski BBC.

Najvišja točka na otoku vulkan Agung po prepričanju hindujcev namreč velja za dom bogov.

Agung, Bali
PROFIMEDIA

“Kršil je norme in ni spoštoval naše kulture,” je za časnik The Jakarta Post povedal vodja balijskega urada človekove pravice Anggiat Napitupulu. Da za goloto na svetem kraju ni opravičila, meni lokalni uradnik. Ruski častni generalni konzul na Baliju Gede Dharma Wijaya pa, da je šlo za “neumno dejanje, zato je deportacija pravilna odločitev”.

Tovrstni primer ni osamljen. Lani so iz Indonezije deportirali kanadskega igralca Jeffreyja Craigna, ko je objavil posnetek, na katerem je gol plesal na gori Batur v osrednjem delu otoka. Leta 2021 pa je za razburjenje poskrbel triminutni videoposnetek para, ki si je na tej gori privoščil vroče trenutke.

V začetku meseca je odjeknila vest, da na Baliju načrtujejo prepoved izposoje motornih koles za turiste. V zadnjih nekaj mesecih se na indonezijskem otoku namreč soočajo z vse več tujci, ki na motorjih kršijo prometne predpise, ob tem pa sebe in druge spravljajo v nevarnost. Lani pa je tam začel veljati spremenjen kazenski zakonik, ki prepoveduje spolne odnose med ljudmi, ki niso v zakonski zvezi. A oblasti na Baliju so zagotovile, da bodo “zaščitile zasebnost turistov” po sprejetju spornega zakonika, ki bo veljal tako za indonezijske državljane kot tujce. Nova zakonodaja bo začela veljati šele leta 2025.

Zaradi vse strožjih pravil so zaskrbljeni predvsem turistični delavci, saj bodo nova pravila vplivala na turizem, ki je pred pandemijo prispeval 60 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda Balija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!