Ukrajina bo prejela prvo evropsko posojilo v višini treh milijard evrov

Svet 16. Jan 202315:38 2 komentarja
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Naslednji teden bo Evropska komisija sprostila prvi del posojila Ukrajini. Gre za tri milijarde evrov v okviru 18 milijard evrov vredne makrofinančne podpore. Po prvotnih načrtih naj bi bilo januarja izplačane 1,5 milijarde evrov, a so finančne potrebe očitno večje.

Ukrajina bo v torek prejela prvo posojilo v višini treh milijard evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči Ukrajini za letošnje leto, je danes sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Pomoč Ukrajini pri izpolnjevanju njenih finančnih potreb je zaradi ruske agresije nujna in ključna, je poudarila.

“Pomoč Ukrajini pri izpolnjevanju njenih potreb po financiranju za soočanje z rusko agresijo je ključna in nujna,” je na Twitterju sporočila von der Leyen. Kot je še zapisala, bo Evropska komisija v torek Ukrajini izplačala prve tri milijarde evrov v okviru 18 milijard evrov vredne makrofinančne podpore, o kateri so se države članice EU dogovorile decembra lani.

Memorandum o soglasju za zagotovitev financiranja Ukrajini v letu 2023 v obliki posojil so danes podpisali izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis v imenu EU, ukrajinski finančni minister Sergij Marčenko ter vodja ukrajinske narodne banke.

“To bo pomagalo Ukrajini pokriti njene nujne potrebe – s stabilnim pretokom plačil skozi vse leto,” je na Twitterju zapisal Dombrovskis. Marčenko pa je v objavi na Twitterju sporočil, da bodo sredstva “pomagala pokriti nujne proračunske potrebe v letu 2023”.

Po prvotnih načrtih naj bi bilo januarja izplačane 1,5 milijarde evrov

Ukrajini naj bi po predhodnih informacijah Evropske komisije januarja izplačali 1,5 milijarde evrov iz novega makrofinančnega programa. Sedaj pa je finančna potreba očitno tako velika, da bodo že v prvem koraku nakazali tri milijarde evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropska unija želi z novo finančno pomočjo Ukrajini, ki se že skoraj leto dni sooča z rusko agresijo, omogočiti nadaljnje izplačevanje plač in pokojnin. Ob tem je treba zagotoviti tudi delovanje bolnišnic, šol in zasilnih bivališč za preseljene ljudi. Sredstva naj bi porabili tudi za obnovo uničene infrastrukture.

EU namerava Ukrajini sredstva izplačati v obliki ugodnih posojil z ročnostjo do 35 let. Stroške obresti bodo prevzele države članice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje