Svet čaka ukrajinsko protiofenzivo, a prihajajo tudi svarila

Svet 08. Maj 202308:36 > 10:34 16 komentarjev
Ukrajina
Ukraine Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Dogajanje na ukrajinskih bojiščih je te dni še posebej napeto. Medtem ko se stopnjujejo pričakovanja, da se bo velika ukrajinska protiofenziva, ki je napovedana že dalj časa, začela vsak čas, so ruske sile ponoči znova napadle več tarč na območju Ukrajine. Veliko pozornosti je ob tem še vedno usmerjene v mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer se proti Ukrajincem že mesce borijo tudi plačanci ruskega podjetja Wagner.

Rusija je – tudi z večjim številom dronov – v noči na ponedeljek znova napadla več tarč na območju Ukrajine, pri čemer so bila med drugim napadena ukrajinska mesta v regijah Harkov, Herson, Mikolajev in Odesa, poroča tiskovna agencija Reuters. O napadih poročajo tudi iz Kijeva, v katerem je bilo ranjenih pet ljudi.

Skupno naj bi ruske sile izstrelile več kot 60 brezpilotnih letal Šahed, ki jih Rusiji dobavlja Iran. Samo nad Kijevom naj bi jih ukrajinska zračna obramba sestrelila 36.

Rusija je niz novih napadov na ukrajinske tarče izvedla dan pred torkovo parado ob dnevu zmage in v dneh, ko se pričakuje začetek večje ukrajinske protiofenzive. Medtem ko ruske sile na zasedenih ozemljih v Ukrajini že nekaj časa utrjujejo svoje obrambne položaje, Rusija v pričakovanju protiofenzive zadnje dni množično umika tudi prebivalce iz okupiranih ozemelj v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine. Ukrajinska protiofenziva, od katere javnost precej pričakuje, naj bi bila po nekaterih napovedih osredotočena prav na jug države. Območje južno od reke Dneper je namreč pod ruskim nadzorom, zaradi česar ima Rusija zagotovljen dostop po kopnem do že leta 2014 priključenega polotoka Krim.

Po podatkih proruske administracije v Zaporožju so tako s tamkajšnjih okupiranih območij evakuirali več kot 1.600 ljudi, navaja ameriški CNN. Med njimi naj bi bilo tudi 660 mladoletnikov in 230 psihiatričnih bolnikov.

Pristaniško mesto Odesa na jugozahodu Ukrajine je bilo ponoči tarča obstreljevanja z manevrirnimi raketami Ch-22. Tam je zagorelo tudi skladišče hrane.

Ukrajina
ress service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/via REUTERS

Ob pripravah na protiofenzivo pa je k preudarnosti pristojne v Kijevu pozval češki predsednik Petr Pavel, sicer upokojeni general. Kot navaja britanski Guardian, je Pavel ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in premierja Denisa Šmigala opozoril, da Ukrajina ne more več računati na element presenečenja, ki je pripomogel k uspehu ukrajinskih sil na severovzhodu in jugu lani jeseni, ko so, med drugim, Ukrajinci osvobodili glavno mesto hersonske regije (Herson). Prav tako je oblasti pozval, naj protiofenzive ne začnejo, dokler ne bodo povsem pripravljene.

“Bilo bi izjemno škodljivo za Ukrajino, če protiofenziva ne bi bila uspešna, saj druge priložnosti ne bodo imeli, vsaj ne letos,” je ocenil češki predsednik, ki se je v Londonu udeležil kronanja Karla III. Po njegovih besedah je namreč priprava tovrstne ofenzive, v kateri bodo neizbežne “hude izgube”, zelo zahtevna ter vključuje več dejavnikov, tudi zagotavljanje opreme, orožja in goriva.

Petr Pavel
David W Cerny/REUTERS

V Bahmutu še naprej napeto

Veliko pozornosti analitikov vojne v Ukrajini pa je še vedno usmerjene na Bahmut, mesto na vzhodu Ukrajine v regiji Doneck, kjer se ukrajinske in ruske sile – med njimi (predvsem) tudi plačanci podjetja Wagner – že mesece spopadajo za nadzor nad mestom.

Še posebej veliko prahu je dvignila napoved Wagnerjevega šefa Jevgenija Prigožina, da se bodo njegovi borci iz mesta umaknili, če jim ruske oblasti ne bodo zagotovile zadostnih količin streliva. Pri tem je, spomnimo, zelo ostro nastopil proti ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju in načelniku ruskega generalštaba Valeriju Gerasimovu.

Napoved o umiku je Prigožin včeraj resda preklical, v Moskvi so mu menda zagotovili, da bodo orožje zagotovili, ob tem pa je na družbenih omrežjih zaznati več (nepreverjenih) informacij o tem, da naj bi umik Prigožinu in njegovim borcem preprečevali vojaki, zvesti čečenskemu voditelju Ramzanu Kadirovu.

Jevgenij Prigožin
Concord Press Service/via REUTERS

Po ocenah poveljnika ukrajinskih sil Oleksandra Sirskega so razmere na vzhodni fronti napete, a pod nadzorom, navaja STA. Po njegovi oceni so ruske sile v zadnjih dneh povečale intenzivnost napadov s težkim orožjem, namestile sodobnejšo opremo in reorganizirale svoje enote. “To kaže, da sovražnik ne bo spremenil svojih načrtov in dela vse, da bi pridobil nadzor nad Bahmutom in nadaljeval svojo ofenzivo,” je dejal. Ob tem ni skrivnost, da bi morebitna zmaga v Bahmutu oblastem v Moskvi prišla zelo prav pred jutrišnjim dnevom zmage.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje