Zelenski pojasnil, zakaj bo Ukrajina še počakala s protiofenzivo

Svet 11. Maj 202310:22 11 komentarjev
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je spregovoril o težko pričakovani ukrajinski protiofenzivi. Da bi se izognila visokemu številu smrtnih žrtev, bo ukrajinska stran s protiofenzivo še nekoliko počakala.

Ob tem, ko ukrajinska vojska trdi, da je z določenega območja osrednjega bojišča v Ukrajini, Bahmuta, pregnala rusko brigado, je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski spregovoril o težko pričakovani ukrajinski protiofenzivi, ki bi lahko, kot vztrajno poročajo tuji mediji, bistveno vplivala na potek vojne v Ukrajini.

Zelenski je v intervjuju, ki ga povzema britanski BBC, povedal, da bodo s protiofenzivo še nekoliko počakali. Ocenil je, da bi bili, če bi protiofenzivo začeli takoj, lahko uspešni, “a bi izgubili veliko ljudi”. “Menim, da je to nesprejemljivo,” je komentiral Zelenski in poudaril, da “morajo zaradi tega počakati” oziroma si vzeti še nekaj časa za priprave.

Po njegovih besedah so bojne brigade – nekatere so urile tudi države zveze Nato – pripravljene, a potrebujejo še “nekatere stvari”, med drugim oklepna vozila.

Kdaj in kje bo ukrajinska protiofenziva potekala, tako ostaja neznanka. Medtem ko ruska vojska utrjuje svoje položaje na vseh okupiranih ukrajinskih ozemljih, se največji ukrajinski napad trenutno pričakuje v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, kjer leži tudi največja evropska jedrska elektrarna.

Uspeh protiofenzive je za Ukrajince še posebej pomemben zato, da dokažejo, kako zelo prav jim pride vojaška pomoč Zahoda. Zelenski je sicer opozoril na tveganje, da bi se oboroženi spopadi v Ukrajini spremenili v tako imenovani zamrznjen konflikt, na kar naj bi računala Rusija, še navaja BBC. Pred prevelikimi pričakovanji glede protiofenzive je nedavno posvaril tudi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Navedbe ukrajinske vojske o tem, da so pregnali ruske enote z določenega območja Bahmuta, sovpadajo s torkovimi obtožbami vodje ruskih plačancev Jevgenija Prigožina. Šef podjetja Wagner, ki je pomemben akter v bitki za Bahmut, je namreč v torek ruske vojake obtožil, da so zapustili položaje na območju Bahmuta. Po njegovih navedbah so odšli z območja, velikega tri kvadratne kilometre.

Rusija, tako tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, medtem nadaljuje “posebno vojaško operacijo”, navedbe ruske tiskovne agencije Tass povzema tiskovna agencija Reuters. Peskov je operacijo označil za težko, pri čemer pa da so bili nekateri cilji v zadnjem letu doseženi.

Peskov prav tako ni podvomil, da bo ruska stran osvojila Bahmut in ga obdržala pod svojim nadzorom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje