Ukrajina zaprosila za dodatno pomoč IMF

Svet 25. Feb 202223:17 0 komentarjev
Ukrajina
PROFIMEDIA

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes sporočila, da je Ukrajina po ruski agresiji zaprosila za dodatno pomoč, ki bo zagotovljena. ZN pa nameravajo v treh mesecih zbrati milijardo dolarjev donacij za humanitarno pomoč Ukrajini.

Kristalina Georgieva je dejala, da ima Ukrajina z IMF že potrjen program pomoči v vrednosti 2,2 milijarde dolarjev, Kijev pa je sedaj zaprosil še za dodatno izredno pomoč. Po sestanku Izvršnega odbora IMF na to temo je Georgieva obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini in dejala, da ima IMF na razpolago več instrumentov, da jo zagotovi.

“Dogodki tega tedna v Ukrajini so razlog za globoko zaskrbljenost, predvsem zaradi trpljenja navadnih ljudi. Konflikt ima tudi resne gospodarske učinke, ki se bodo slabšali. Do krize prihaja v občutljivem času, ko globalno gospodarstvo okreva po pandemiji covida-19,” je sporočila in dodala, da je IMF pripravljen podpreti tudi druge države, ki bodo trpele zaradi konflikta v Ukrajini.

Generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Martin Griffiths pa je sporočil, da namerava svetovna organizacija v naslednjih treh mesecih zbrati milijardo dolarjev donacij za humanitarno pomoč Ukrajini. ZN so že v četrtek naznanili širitev humanitarne operacije v Ukrajini za 20 milijonov dolarjev. ZN so že pred ruskim napadom ocenili, da bo Ukrajina potrebovala pomoč za tri milijone ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!