Ukrajinska rešitev za šolanje otrok med vojno: učna ura 5 metrov pod zemljo

Svet 02. Feb 202419:21 3 komentarji
šola, ukrajina, harkov, otroci, šolanje
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi vojne se je v Ukrajini močno spremenilo šolanje otrok, saj so šole in vrtci zaradi nevarnosti raketnih napadov zaprti že dve leti. Oblasti v ukrajinskem mestu Harkov so denimo organizirale poučevanje otrok kar v improviziranih podzemnih učilnicah, v mestu pa gradijo celo šole in vrtce pod zemeljskim površjem.

Harkov je po velikosti drugo največje mesto v Ukrajini, leži pa le dobrih 40 kilometrov od ruske meje. V začetku ruskega napada na Ukrajino je bil Harkov ključna tarča raketnih napadov, mesto pa je bilo močno poškodovano.

Po ukrajinski protiofenzivi, ko so se morale ruske sile umakniti iz Harkova, je mesto vendarle lažje zadihalo. Čeprav tamkajšnje prebivalce še vedno prestrašijo vsakodnevne sirene, ki opozarjajo na bližajoče se raketne napade, pa ti skušajo živeti kolikor se da normalno.

Kot poroča britanski BBC, je vojna v Ukrajini močno prizadela tudi šolski sistem in poučevanje otrok, saj so šole in vrtci zaprti že dobri dve leti. Oblasti v mestu so zato organizirale poučevanje otrok v podzemnih predorih tamkajšnje železnice.

Trenutno je v podzemnih vrtcih na voljo 700 mest za predšolske otroke, kar trikrat toliko otrok pa v podzemnih učilnicah obiskuje šolo. Kot pravijo starši otrok iz Harkova, otroci zelo trpijo, odkar se je začela vojna. Zaradi šolanja na daljavo in bojazni, da bi njihova stanovanja oziroma soseske zadele ruske rakete, so izgubili stik s sovrstniki, kar pa je za otrokov razvoj zelo slabo, saj nujno potrebujejo socializacijo.

Ekipa BBC je obiskala eno od tovrstnih šol, kjer se učitelji trudijo, da bi podzemne učilnice naredili prijazne otrokom. Tako so stene polne poslikav in otroških risbic, visijo pa tudi obvestila, ki otroke opozarjajo na nevarnost min in raket.

šola, ukrajina, harkov, otroci, šolanje
Foto: PROFIMEDIA

Župan Harkova Igor Terehov se je zato odločil, da v mestu začne graditi trajnostne podzemne ureditve. Tako na primer pod nekdanjim športnim igriščem, ki že skoraj dve leti sameva, nastaja nova šola. Učilnice bodo približno pet metrov pod zemeljskim površjem in bodo lahko skupaj sprejele okoli 900 učencev v dveh izmenah.

“Zares si nisem želel, da bi se morale šole preseliti pod zemljo, vendar gre za skrajen ukrep,” je za BBC pojasnil Terehov. Dodal je, da naj bi bila podzemna šola zgrajena do konca marca, podobne šole pa naj bi zgradili tudi v drugih mestnih četrtih.

“Vojna se bo končala, ko bomo zmagali. Takšne šole gradimo zato, ker imajo otroci pravico do šolanja,” je povedal harkovski župan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje