Umrl oče “božjega delca” in nobelovec, ki je rešil eno največjih ugank v fiziki

Svet 09. Apr 202419:57 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

V 94. letu starosti je umrl britanski znanstvenik in Nobelov nagrajenec Peter Higgs, ki je leta 1964 napovedal obstoj bozonov, ki osnovnim delcem dajejo maso.

V ponedeljek je v Edinburgu v 94. letu umrl znanstvenik Peter Higgs, poroča BBC. Na Univerzi v Edinburgu so ga opisali kot “resnično nadarjenega znanstvenika”, ki je obogatil naše znanje o svetu.

Leta 2013 je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado za fiziko za svoje revolucionarno delo. Higgs je s prelomnim teoretičnim delom pomagal razložiti, kako ima vesolje maso, s čimer je razrešil eno največjih ugank v fiziki in si v učbenikih prislužil mesto ob Albertu Einsteinu in Maxu Plancku.

Leta 1964 je Higgs namreč napovedal izvor osnovnega delca, ki je postal znan kot Higgsov bozon ali “božji delec”, je njemu in belgijskemu fiziku Francoisu Englertu leta 2013 prinesla Nobelovo nagrado za fiziko. Oba sta namreč leta 1964 neodvisno drug od drugega predvidela obstoj tega delca.

Več desetletij kasneje so teorijo potrdili raziskovalci Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) s poskusi na velikem hadronskem trkalniku.

Naznanitev odkritja Higgsovega bozona v Cernu leta 2012
Seminar, na katerem so 4. julija 2012 predstavili odkritje Higgsovega bozona. (CERN)

Odkritje Higgsovega bozona predstavlja enega najbolj pomembnih dosežkov v znanosti 21. stoletja, katerega vpliv na raziskovalno dejavnost traja še danes. Eksperimentalna potrditev obstoja tega osnovnega gradnika vesolja je bila sicer še zadnji manjkajoči element t.i. teorije standardnega modela, ki opisuje interakcije med osnovnimi delci ter nastanek njihove mase.

“Iz glave profesorja Higgsa so prišle ideje, ki so močno vplivale na naše razumevanje vesolja, snovi in mase. Predlagal je obstoj polja, ki prežema celotno vesolje in ki daje maso delcem,” se je na novico odzval Alan Barr, profesor fizike na Univerzi v Oxfordu.

Higgs se je rodil 29. maja v mestu Newcastle upon Tyne v Angliji.

O tem, kakšno je bilo vzdušje ob odkritju še nikoli videnega “božjega delca”, zakaj so bili nekateri razočarani, kakšen pomen ima odkritje desetletje kasneje, katera so odprta vprašanja, kako daleč smo od razumevanja vesolja in kaj si obetajo od ponovnega zagona trkalnika, s katerim je Cern zopet vstopil v tekmo za prebojnim odkritjem, smo pisali tudi v rubriki Poglobljeno. Kakšno je bilo stanje 10 let po velikem odkritju, si preberite v prispevku Iz Higgsovega bozona se lahko še veliko naučimo.

François Englert in Peter Higgs
Podelitev Nobelove nagrade leta 2013 (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje