Umrl zadnji grški kralj Konstantin II.

Svet 11. Jan 202309:43 0 komentarjev
Constantine II
PROFIMEDIA

Umrl je zadnji grški kralj Konstantin II., potem ko so ga zaradi težav z dihanjem sprejeli v bolnišnico. Njegovo devetletno vladanje so zaznamovale burne spremembe, ko je vladajoča diktatura odpravila monarhijo. Konstantin je imel sorodstvene vezi tudi na britanskem dvoru.

V torek pozno zvečer je zaradi možganske kapi umrl nekdanji grški kralj Konstantin II. Umrl je star 82 let, potem ko so ga zaradi težav z dihanjem sprejeli v bolnišnico. Bil je zadnji grški kralj, ki je na prestol sedel leta 1964, ko je bil star 23 let.

Kot piše britanski časopis Guardian, je bil Konstantin II. na začetku vladanja zelo priljubljen, saj je leta 1960 pred nastopom na položaj osvojil zlato olimpijsko medaljo v jadranju. Vendar je priljubljenost hitro izgubil, saj se je že leto po kronanju zapletel v spor s takratnim premierjem. Ta je privedel do padca vlade. Konstantin je imenoval začasno vlado in za leto 1967 razpisal predčasne volitve, ki pa jih nikoli niso izpeljali.

Dva tedna pred volitvami je namreč skupina vojaških častnikov izvedla vojaški udar in za naslednjih sedem let prevzela oblast. Kralj pa se je sprl tudi z vojaškimi voditelji, zaradi česar je moral v izgnanstvo. Kot še piše Guardian, so vojaške oblasti leta 1973 ukinile monarhijo, spremembo pa so po padcu vojaške diktature potrdili tudi na referendumu, kjer je ukinitev podprlo 70 odstotkov Grkov.

Tudi po propadu diktature se v domovino ni vrnil, saj so mu to odsvetovali. Živel je v Londonu, v Grčijo pa se je vrnil leta 1981. Tudi po tem so se napetosti z vladajočimi nadaljevale, saj so mu leta 1994 odvzeli državljanstvo in preostalo premoženje kraljeve družine. Zadnji grški kralj, ki je bil tudi danski princ, je od takrat potoval z danskim potnim listom, poroča Guardian.

Konstantin II. je bil v sorodu s številnimi drugimi evropskimi monarhi. Bil je nečak pokojnega princa Filipa, moža pokojne britanske kraljice Elizabete II., ter boter princa Williama. Njegova starejša sestra pa je žena nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa I.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!