Univerza v Trstu je Pahorju in Mattarelli podelila častna doktorata

Svet 12. Apr 202406:36 > 14:11 3 komentarji
častni doktorat pahor mattarella
Foto: Univerza v Trstu/X

Ob praznovanju stoletnice obstoja je Univerza v Trstu nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju in aktualnemu italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podelila častna doktorata.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in aktualni italijanski predsednik Sergio Mattarella sta danes na Univerzi v Trstu prejela častna doktorata iz prava. Rektor Univerze v Trstu Roberto Di Lenarda je ob najavi častnega doktorata za državnika izpostavil pomen univerze kot mostu med vzhodom in zahodom ter kot prostora za dialog med različnimi civilizacijami. Poudaril je tudi, kako univerza skrbi za celjenje ran, ki jih je zgodovina pustila na ljudeh.

Kot so utemeljili na slovesni podelitvi, sta priznanje prejela, ker sta se odločno zoperstavila ozkoglednosti nacionalističnega egoizma in se zavzela za politiko sprave. Cilj politike sprave je “oblikovati ter utrditi prostor in simbole za negovanje kolektivnega spomina, ki je temelj pristnega sožitja med narodi, državnika pa sta pojem ljubezni do domovine povzdignila na višjo evropsko raven ter tako prispevala k temu, da je jadranska meja iz območja ostrih etničnih in kulturnih sporov prerasla v prostor dialoga, sodelovanja in prijateljstva, v skupni zavesti o človekovih pravicah in ob upoštevanju demokratičnih svoboščin,” so še obrazložili na Univerzi v Trstu.

Pahor: Razumevanje in spoštovanje sloni na mogočnih ramenih demokratičnih domoljubov

Pahor je dejal, da priznanje prejema z veliko ponižnostjo, še posebej veliko pa mu pomenita utemeljitev priznanja in dejstvo, da ga je prejel hkrati s prijateljem Mattarello. “Zavedam se, da so moji državniški dosežki v prizadevanjih za spravo, sožitje, dobrososedstvo in prijateljstvo v evropskem duhu utemeljeni v številnih generacijah slovenskih in italijanskih demokratičnih domoljubov. Sedanje obetavno razumevanje in spoštovanje med Slovenci in Italijani stoji na njihovih mogočnih ramenih,” je še dejal.

Najbolj izstopajoče skupno dejanje Pahorja in Mattarelle je bi obisk obeležij žrtvam fojb in štirim ustreljenim slovenskim oz. hrvaškim antifašistom v Bazovici 13. julija 2020, ko so podpisali tudi sporazum o vrnitvi Narodnega doma tržaškim Slovencem.

“To dejanje ni bilo nujno. Bilo je celo tvegano, saj se je upiralo trdno usidranim predsodkom med obema nacionalnima skupnostma,” je spomnil Pahor. Po njegovih besedah je večina Italijanov dolga leta hodila mimo spomenika štirim junakom, ne da bi jim naklonila dolžno pozornost, enako je hodila večina Slovencev mimo spomenika žrtvam fojb. “Ravnodušnost in ideološka zamejenost” je bila po njegovih besedah še bolj osupljiva po objavi poročila slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije v letu 2000.

Iz poročila je citiral ugotovitvi, da je fašistična politika najbolj trajen učinek dosegla s tem, da je Slovencem vcepila v zavest enačenje Italije s fašizmom, in da so Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine doživljali jugoslovansko zasedbo kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini zaradi vala nasilja in več sto naglo izvršenih obsodb, katerih žrtve so bile večinoma vržene v kraška brezna. Ugotovitvi po Pahorjevih besedah kažeta, da je bil pogum obeh predsednikov utemeljen na resnici.

Mattarella: Sprava ne osvobaja dolžnosti spoznavanja in spominjanja preteklosti

Po besedah Mattarelle nas sprava ne osvobaja dolžnosti spoznavanja in spominjanja preteklosti. To je povezal z razglasitvijo 10. februarja za dan spomina na eksodus Italijanov iz Istre in Dalmacije ter na žrtve fojb. Hkrati pa je treba spoštovati trpljenje drugih, je dodal.

Obisk v Bazovici je po njegovih besedah dokazal, da je tisto, kar nas danes združuje, močnejše od tistega, kar nas je nekoč razdvajalo. V odnosih med Slovenijo in Italijo ni bilo malo nesporazumov, a ti niso preprečili neprestanega poglabljanja partnerstva, je še dejal italijanski predsednik. Univerzi v Trstu se je zahvalil, da je pristala na selitev svoje šole za prevajalce iz Narodnega doma in s tem omogočila predajo stavbe slovenskim organizacijam.

Rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda je poudaril, da mora univerza imeti aktivno vlogo pri širjenju kritičnega razmišljanja. “Želim si, da bi predsednika Mattarella in Pahor še naprej ostala razsvetljena voditelja naših držav in Evrope ter navdihovala nove generacije k spoznavanju, svobodi, demokraciji in človekovim pravicam,” je zaključil.

Njuna dejanja učijo, da se ne sme prehitro soditi

Profesor Fabio Spitalieri, eden od pobudnikov podelitve priznanja, je poudaril da koncept skupnega spomina ni enostaven, saj to ni uradni spomin, sprejemljiv za vse, ki briše zgodovinsko resnico, še manj pa pomeni enačenje žrtev z rablji. Dejanja Pahorja in Mattarelle po njegovem mnenju učijo, da se ne sme prehitro soditi, ampak je treba k sodelovanju v splošno korist vključiti tudi tiste, ki ne razumejo takoj koristi določenih dejanj.

Današnja slovesnost je sodila tudi v praznovanje stoletnice tržaške univerze in predstavlja slovesno zaobljubo glede usmeritve univerze v prihodnjem stoletju, je še dejal Spitalieri.

Drugi pobudnik, profesor Davide Rossi, je spomnil, da je v preteklosti častni doktorat prejel tudi istrski pisatelj Fulvio Tomizza, ki je opisal trpljenje ljudi različnih narodnosti na tem območju po drugi svetovni vojni. Po Rossijevih besedah je imel ključno vlogo pri okrepitvi sodelovanja med Slovenijo in Italijo padec Berlinskega zidu, s čimer naj bi bilo povezano tudi novo odkrivanje množičnih grobišč na Balkanu.

Eden od vrhuncev prizadevanj Pahorja in Mattarelle za spravo je bil julija 2020, ko sta sto let po fašističnem požigu Narodnega doma v Trstu skupaj prisostvovala podpisu dokumenta o prenosu lastništva te zgradbe v roke slovenske manjšine.

Na Bazovici pri Trstu pa sta takrat skupaj obiskala spominski obeležji žrtvam fašizma in žrtvam revolucionarnega nasilja po 2. svetovni vojni. Njun poklon je odmeval tako v slovenski kot v italijanski javnosti.

Pahor je v preteklosti večkrat poudaril, da spravo razume kot osnovo evropskemu projektu in da Evropske unije ne bi bilo brez sprave med v obeh svetovnih vojnah nasprotujočimi si vojaškimi silami, brez sprave med sosedi.

Pahor je za prizadevanja za spravo in dialog leta 2022 prejel častni doktorat univerze v Lizboni, pa tudi doktorat slovenske Nove univerze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje