Upokojeni general, ki je v Gazi izgubil sina, Netanjahuja obtožil laži

Svet 20. Jan 202411:49 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Upokojeni general izraelske vojske in eden ključnih članov izraelskega vojnega kabineta Gadi Eisenkot je v petek izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja obtožil, da ne govori resnice o ciljih Tel Aviva na območju Gaze. To kaže na vse večja nesoglasja v izraelski vladi.

Netanjahu je v četrtek javno zavrnil vzpostavitev palestinske države ter zatrdil, da se bo izraelska ofenziva v Gazi nadaljevala do popolne zmage.

Eisenkot, čigar sin je bil ubit v bojih v Gazi, pa je dejal, da tisti, ki zagovarjajo “absolutno zmago”, ne govorijo resnice.

“Mislim, da se moramo zavedati, da je nemogoče, da bi se v bližnji prihodnosti talci vrnili domov živi, če ne bomo sklenili dogovora,” je dejal Eisenkot po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Hamas še vedno zadržuje preko sto izraelskih talcev, ki so jih zajeli 7. oktobra.

Eisenkot je še dejal, da je Netanjahu odgovoren, ker 7. oktobra lani ob napadu Hamasa ni zaščitil svoje države. Zavzel se je za čimprejšnje volitve, saj, kot je pojasnil, sedanjemu vodstvu ne zaupa.

Upokojeni general izraelske vojske Gadi Eisenkot
Upokojeni general izraelske vojske Gadi Eisenkot (Foto: PROFIMEDIA)

Očitno se napetosti v izraelskem vojnem kabinetu povečujejo, piše BBC in dodaja, da premier in njegov obrambni minister Joav Galant komaj še govorita drug z drugim.

Obenem se povečuje razkorak med Izraelom in njegovimi zavezniki na čelu z ZDA.

To je priznal tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Kirby. Ta je v petek dejal, da je jasno, da ZDA in Izrael na stvari gledata različno. Po njegovih besedah Washington še naprej zagovarja rešitev dveh držav, o čemer je z Netanjahujem po telefonu v petek govoril tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Izrael ne obstreljuje le Gaze. V današnjem izraelskem zračnem obstreljevanju sirske prestolnice Damask so bili po navedbah iranskih medijev ubiti vodja obveščevalne službe iranske revolucionarne garde za Sirijo in njegov namestnik ter še dva člana te iranske ideološke vojske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje