V avstralski reki poginilo več milijonov rib, vseh ne bodo odstranili (VIDEO)

Svet 20. Mar 202321:56 1 komentar
Pogin rib v kraju Menindee, Avstralija
PROFIMEDIA

V Avstraliji so začeli čiščenje množičnega pogina rib, ki se je zgodil prejšnji petek v eni od rek avstralske zvezne države Novi Južni Wales. Vseh rib, večina med njimi je avtohtonih vrst, ne bo mogoče očistiti, sporočajo s policije, pri naravovarstveni dobrodelni organizaciji OzFish pa poudarjajo, da bo to vplivalo na kakovost vode.

Reko Darling-Baaka v bližini mesteca Menindee, ki leži na skrajnem zahodu zvezne države Novi Južni Wales, so prejšnji petek preplavila trupla poginulih rib. Kot poroča BBC, je tamkajšnja državna rečna uprava sporočila, da je množični pogin rib povzročil vročinski val. Temperature zraka so konec tedna dosegle 41 stopinj Celzija, zato se je raven kisika v reki močno znižala.

Policija je danes sporočila, da bodo očistili vsa “območja visoke gostote” rib, da pa vseh trupel ne bo mogoče odstraniti. Ob tem so za BBC lokalnim prebivalcem zagotovili, da oskrba z vodo ostaja “visokokakovostna”.

Poveljnik policije Brett Greentree je operacijo opisal kot “zelo zahtevno in pomembno”. Odstranitev rib bodo opravili za to specializirani izvajalci, ki bodo uporabili “mrežni postopek”, je povedal za BBC. Pri tem je še poudaril, da je prvotni namen mestu Menindee zagotoviti oskrbo s čisto vodo.

“Nadrealistično”

Prebivalec kraja Menindee, v katerem živi okrog 500 ljudi, Graeme McCrabb, je za BBC povedal, da so mrtve ribe zapolnile približno 30 kilometrov reke. Prizor plavajočih ribjih trupel je opisal kot “nadrealističen”. Ob tem je dodal, da rečno vodo tamkajšnji prebivalci uporabljajo tudi za umivanje in prhanje. “Sčasoma ti ljudje ne bodo mogli dostopati do te vode za domačo uporabo, kar je preprosto sramotno,” meni.

Domačini mesta Menindee, ki so v petek nesrečo prvi prijavili oblastem, pravijo, da gre za največji pogin rib v mestu sploh. Ob tem se spominjajo podobne nesreče izpred treh let, ko se je v isti reki zgodil sicer manjši, a prav tako množičen pogin, še poroča BBC.

Prostovoljci iz naravovarstvene dobrodelne organizacije OzFish si medtem z reševalno akcijo prizadevajo iz reke izvleči čim več preživelih domorodnih rib. Braeden Lampard iz organizacije je za nacionalno radiotelevizijo Australian Broadcasting Corporation povedal, da bo ekipa rešene ribe prenašala v za to pripravljen rezervoar. Lampard ocenjuje, da je med poginulimi ribami 85 odstotkov avtohtonih vrst, med njimi prevladujeta orada in zlati ostriž. Preostali delež sestavljajo tujerodne vrste, kot na primer krap.

Pogin rib v kraju Menindee, Avstralija
PROFIMEDIA

Direktorica programov organizacije OzFish Cassie Price v izjavi za BBC pojasnjuje, da bodo plavajoči ostanki, ki jih ne bodo mogli pravočasno odstraniti, potonili v 48 urah. To bo povzročilo porast hranil in cvetenje alg, kar bo med drugim poslabšalo kakovost vode.

Reka Darling-Baaka je del največjega avstralskega rečnega sistema, Murray-Darling Basin. Na zdravje ekosistema v zadnjem času močno vplivata suša in povečana človeška uporaba. BBC še dodaja, da so lansko leto rečni sistem posebej prizadele poplave, ki so sledile močnim padavinam in neurjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje