V Avstriji zaradi suma vohunjenja zaseda svet za nacionalno varnost

Svet 09. Apr 202420:59 0 komentarjev
Karl Nehammer
Kancler Karl Nehammer (Foto: PROFIMEDIA)

Danes je po napovedih zasedal avstrijski svet za nacionalno varnost. Obravnavali so namreč primer suma vohunjenja nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta. Notranji minister Gerhard Karner iz ÖVP in podkancler Werner Kogler iz vrst Zelenih sta zaradi stikov z Rusijo pred zasedanjem s prstom pokazala na svobodnjake (FPÖ). Ti očitke zavračajo.

Avstrijski svet za nacionalno varnost je danes obravnaval primer suma vohunjenja za Rusijo nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta. Ta naj bi za Rusijo vohunil kot uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), ki se je preoblikoval v današnji Direktorat za državno varnost in obveščevalno službo (DSN).

Prijeli so ga konec marca, kancler Karl Nehammer iz vrst Ljudske stranke (ÖVP) pa je za danes sklical svet za nacionalno varnost z obrazložitvijo, da je treba “ustaviti ruske vohunske mreže, ki ogrožajo Avstrijo”. Vsebine, o katerih razpravlja svet, so zaupne. Notranji minister Gerhard Karner je na novinarski konferenci pred zasedanjem poudaril potrebo po celoviti preiskavi primera, saj da gre za resne obtožbe o vohunjenju, izdaji državni skrivnosti Rusiji in zlorabi položaja.

Tako Karner kot podkancler Werner Kogler sta s prstom pokazala na FPÖ, češ da ima ta stranka pogodbo o prijateljstvu s stranko Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina. Pri FPÖ so obtožbe zavrnili in ocenili, da je cilj sklica sveta za nacionalno varnost škodovati stranki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ott se je nazadnje pojavljal v medijih v povezavi z bivšim članom uprave propadlega nemškega ponudnika plačilnih storitev Wirecard Janom Marsalekom, ki naj bi mu pomagal vzpostaviti vohunsko celico za Rusijo znotraj BVT. Skupaj z drugim uslužbencem BVT naj bi pridobival informacije za Marsaleka oz. za Rusijo.

Ott, ki ga avstrijske oblasti preiskujejo že več let, očitke zavrača.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!