Ukrajina razkrila, koliko naprednih tankov ji bodo poslale zahodne zaveznice

Svet 31. Jan 202308:16 > 18:00 8 komentarjev
Leopard
Kacper Pempel/REUTERS

Ukrajina bo od zahodnih zaveznic prejela med 120 in 140 bojnih tankov. ZDA je medtem napovedala, da Ukrajini ne bo pošiljala lovskih letal F-16. Brazilija, kjer se na obisku mudi nemški kancler Olaf Scholz, ne bo dobavljala streliva za bojne tanke leopard, ki jih je Nemčija nedavno obljubila Ukrajini, vendar pa je pripravljena biti posrednik med Kijevom in Moskvo.

Ukrajina bo od zahodnih zaveznic prejela med 120 in 140 bojnih tankov, je danes dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, pri čemer pa ni navedel časovnega okvira njihove dobave. To je sicer prvič, da je Kijev razkril skupno število tankov, ki so mu jih obljubile zahodne zaveznice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V prvem valu prispevkov bodo ukrajinske oborožene sile prejele od 120 do 140 sodobnih tankov zahodnih modelov,” je dejal Kuleba in spomnil, da bodo pošiljke vključevale nemške tanke leopard 2, britanske challenger 2 in ameriške M1 abrams. Ob tem je pojasnil, da je v “tankovski koaliciji” trenutno dvanajst držav, ponovno pa je izrazil željo po francoskih tankih leclerc.

Grčija pa se je odločila, da zaradi napetosti s Turčijo, ne bo dobavila svojih leopardov Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Leopardov ne bomo dali iz preprostega razloga, ker so nujno potrebni za našo obrambno strategijo,” je ob robu obiska v Tokiu dejal grški premier Kiriakos Micotakis. Grčija ima sicer največjo zalogo leopardov v Evropi, ki vključuje približno 350 leopardov 2 in 500 leopardov 1.

Preberite še: Božič o pošiljki zahodnih tankov Ukrajini: “Že 90 tankov lahko naredi svoje”

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je medtem odpotoval v Pariz, kjer se je sestal s francoskim kolegom Sebastienom Lecornujem. Po sestanku je francoski minister napovedal, da bo Ukrajina prejela dvanajst francoskih havbic cezar. Danske oblasti pa jih nameravajo dobaviti še 19. Pariz bo Kijevu podaril tudi radar Ground Master 200, ki lahko zazna sovražna letala na razdalji do 250 kilometrov, vključno z nizko letečimi brezpilotnimi letali. Prav tako lahko zazna prihajajoče rakete in artilerijske izstrelke.

Oleksij Reznikov v Parizu
Oleksij Reznikov in Sebastien Lecornu (Julie Sebadelha/REUTERS)

Reznikov je ob tem sporočil, da Francije ni zaprosil za dobavo bojnih letal. “Vendar je taktično letalstvo sestavni del naše zračne obrambe in moramo okrepiti naše zmogljivosti,” je dodal. Francija je sicer ena redkih držav, ki zaenkrat ne izključuje dobave bojnih letal Ukrajini. Teh bi ukrajinske sile potrebovale okoli 200, je pojasnil tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Inat.

Brazilija si želi biti posrednik med Kijevom in Moskvo

“Brazilija ni zainteresirana za posredovanje streliva, ki se bo uporabljalo v vojni med Ukrajino in Rusijo,” je na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dejal brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Dodal je, da Brazilija Ukrajini prav tako ne bo dobavljala streliva za protiletalske tanke gepard, ki jih je Berlin Kijevu že priskrbel.

“Brazilija je miroljubna država. Zato Brazilija ne želi sodelovati v tej vojni, niti posredno,” je pojasnil Lula, predlagal pa, da bi Brazilija skupaj s Kitajsko lahko delovala kot posrednik v konfliktu. “Treba je oblikovati skupino držav, ki je dovolj močna ter spoštovana, in se z njimi usesti za pogajalsko mizo,” je poudaril brazilski predsednik. Kot je dejal, se je o takšni pobudi že pogovarjal s Scholzem in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Lula da Silva in Scholz sta se srečala
Ueslei Marcelino/REUTERS

Lula je sicer maja lani – nekaj mesecev pred oktobrsko izvolitvijo na predsedniški položaj – pritegnil pozornost s kritiko ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. “Ta človek je enako odgovoren za vojno kot Vladimir Putin,” je dejal takrat v intervjuju za ameriško revijo Time.

Tudi tokrat je Zelenskemu namenil nekaj kritičnih besed. Ruski napad na Ukrajino je označil za “klasično napako”, vendar ob tem zatrdil, da sta “za tango potrebna dva”.

ZDA ne bodo poslale lovskih letal

Po nedavni odločitvi Washingtona, da Ukrajini zagotovi tanke abrams, je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek zavrnil možnost, da bi ZDA Ukrajini poslale lovska letala F-16.

Podobno je to v nedeljo izključil tudi nemški kancler Scholz, medtem ko francoski predsednik Macron dobave bojnih letal načeloma ne izključuje.

Spomnimo, da je Ukrajina po odločitvi več držav, na čelu z Nemčijo in ZDA, da ji zagotovijo bojne tanke, želje razširila še na lovska letala. Med drugim je svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra Jurij Sak za ameriški medij The Hill kmalu po odločitvi o napotitvi 31 abramsov v Ukrajino dejal, da so zelo optimistični, da dobijo še vojaška letala.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je prejšnji teden dejal, da razume Ukrajince, da si želijo še več vojaške opreme, vendar trenutno nimajo nobene nove najave glede letal. Biden je nato v ponedeljek med obiskom države Maryland na novinarsko vprašanje, ali bodo ZDA poslale letala, odgovoril zgolj z “ne”.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Podobno je v nedeljo dejal že nemški kancler Scholz in k temu dodal, da Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom. Razpravo o tem je poleg tega takoj po odločitvi za dobavo tankov leopard označil za prezgodnjo.

Pošiljanje bojnih letal F-16 Ukrajini “trenutno ni tema nobenih uradnih pogovorov,” pa je danes dejal namestnik poljskega obrambnega ministra Wojciech Skurkiewicz. Pred tem je namreč poljski premier Mateusz Morawiecki glede dobave lovcev Kijevu izjavil, da bodo “morebitne nove letalske sile organizirali in morda premestili po posvetovanju s članicami Nata” oziroma da bo Poljska glede tega “delovala popolnoma usklajeno” s partnerji v zavezništvu.

Francoski predsednik Macron je medtem v ponedeljek sicer dejal, da glede nadaljnje podpore Ukrajini “ni nič izključeno”, da pa morebitna nadaljnja dobava orožja ne bi smela nadalje razplamteti razmer ali omejiti sposobnosti Francije, da se brani.

Ukrajinci bi radi lovska letala F-16 vse od začetka ruske invazije pred letom dni in od evropskih držav je zaenkrat Poljska nakazala, da bi lahko sosednji državi poslala nekaj svojih sodobnih ameriških lovcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje