V Franciji protesti proti obveznemu covidnemu potrdilu

Svet 07. Avg 202117:08 > 18:171 komentar
Delite:
Francija
Foto: Benoit Tessier/REUTERS

V številnih francoskih mestih danes potekajo novi protesti proti zakonu o obvezni uporabi covidnega potrdila za vstop v lokale, restavracije in medkrajevne vlake, ki stopa v veljavo čez dva dneva. Do protestov prihaja četrti teden zapored. Po doslej znanih podatkih se je zbralo več deset tisoč ljudi.

Na enem od več napovedanih protestnih shodov v Parizu so se številni zbrali na postaji podzemne železnice Pont de Neuilly, od koder so se sprehodili do središča mesta z vzkliki “svoboda” in “ne zdravstvenemu potrdilu”.

Protesti potekajo še v številnih drugih mestih po državi. V Lillu se je zbralo okrog tri tisoč ljudi, v Nici se je po podatkih policije shoda udeležilo med 15 in 20 tisoč ljudi, v Marseillu pa po ocenah medijev okrog 8 tisoč. Tako v Toulousu kot Lyonu je policija zaradi določenih nemirov že uporabila solzivec. Protesti proti novim ukrepom potekajo že več zaporednih koncev tedna, nazadnje se je po vsej državi zbralo več kot 200 tisoč ljudi.

STA

Novi zakon, ki ga zagovarja predsednik Emmanuel Macron, nalaga za sicer običajne aktivnosti ljudi, kot je obedovanje v restavraciji, obvezno potrdilo, da si polno cepljen proti covidu-19, testiran z negativnim rezultatom ali nedavno prebolel to bolezen. Macron, ki se bo prihodnje leto potegoval za nov mandat, upa, da bodo nova pravila spodbudila ljudi k cepljenju in tako pomagala zajeziti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Nasprotniki pa vztrajajo, da gre za nesprejemljivo omejevanje človekovih svoboščin.

Od ponedeljka bo v Franciji obvezna uporaba covidnega potrdila za vstop v gostinski lokal ali restavracijo ter uporabo medkrajevnega javnega prevoza, vključno s hitrimi vlaki in notranjimi leti. Ne bo pa potrebno za vožnjo s podzemno železnico ali primestni promet. Od 21. julija je to potrdilo že zahtevano za obisk kulturnih ustanov, kot so kinodvorane, gledališča in muzeji. V četrtek je francoski ustavni svet odobril podaljšanje teh ukrepov.

Komentari

Vaš komentar