V Frankfurtu bo dom dobila nova evropska institucija

Svet 22. Feb 202420:44 0 komentarjev
Frankfurt
Foto: PROFIMEDIA

Evropska agencija za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, ki bo začela delovati leta 2025, bo imela sedež v Frankfurtu. Agencija bo imela nadzorna pooblastila, v primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev pa bo lahko nalagala denarne kazni in druge sankcije.

Nova evropska agencija za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma bo imela sedež v Frankfurtu, so se danes na srečanju v Bruslju dogovorili predstavniki držav članic EU in Evropskega parlamenta. Organ, za ustanovitev katerega se je EU odločila v luči preteklih finančnih škandalov, bo začel delovati leta 2025, so sporočili iz Sveta EU.

Da bi sedež agencije za boj proti pranju denarja umestili v Frankfurtu, si je močno prizadeval nemški finančni minister Christian Lindner. Po njegovih besedah bo imel namreč ta organ tam na voljo vse, kar potrebuje za opravljanje svojih nalog, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V bitki za gostovanje sedeža nove evropske agencije je Frankfurt premagal Bruselj, Dublin, Madrid, Pariz, Rigo, Rim, Dunaj in Vilno. V nemškem mestu ima sicer sedež že Evropska centralna banka.

Ob napovedi ustanovitve nove agencije decembra lani so iz Bruslja sporočili, da bo imela ta nadzorna pooblastila. V primeru resnih ali ponavljajočih se kršitev bo lahko nalagala denarne kazni in druge sankcije. Nadzorovala bo najbolj tvegane finančne subjekte v EU oziroma tiste, ki poslujejo v najmanj šestih članicah EU.

Pristojna bo za nadzor podjetij, ki ljudem omogočajo trgovanje in shranjevanje kripto premoženja, med njenimi nalogami pa bo tudi posredovanje in reševanje sporov med nacionalnimi organi. Imela bo več kot 400 uslužbencev, delovati pa bo začela prihodnje leto. Evropska komisija je sicer ustanovitev takšnega organa predlagala že leta 2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!