V Iranu naj bi pomilostili več deset tisoč zapornikov, tudi protestnike

Svet 05. Feb 202319:08 1 komentar
PROFIMEDIA

Iranske oblasti naj bi danes po poročanju tamkajšnjih medijev pomilostile več deset tisoč zapornikov, med drugim tudi protestnike, ki so bili pridržani v nedavnih protivladnih protestih.

Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej je pomilostil več deset tisoč zapornikov, med njimi tudi mnoge, ki so bili pridržani med nedavnimi protivladnimi protesti zaradi obtožb v povezavi z varnostjo, so danes poročali iranski državni mediji.

Do te poteze naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij prišlo v luči 44. obletnice islamske revolucije 11. februarja 1979. Takrat so strmoglavili iranskega šaha in odpravili monarhijo. V državi so razglasili islamsko republiko, potem ko se je iz izgnanstva v Parizu vrnil ajatola Homeini.

Pomilostitve vključujejo izpustitev zapornikov in amnestijo. Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo med protesti, ki od sredine septembra potekajo v državi, ubitih več kot 500 ljudi. Oblasti naj bi aretirale skoraj 20.000 ljudi, več kot sto pa jih je bilo obsojenih na smrt. Protesti so izbruhnili po tistem, ko je po policijskem pridržanju zaradi neprimernega nošenja naglavne rute umrla 22-letna Mahsa Amini.

Preberite še: “To je čas domišljije in poguma, a tudi žalovanja”

Mahsa Amini
PROFIMEDIA

EU s sankcijami proti Iranu

Glede na poročanje iranskih medijev pa pomilostitev ne zadeva zapornikov, obtoženih vohunjenja za tuje agencije, in tudi ne tistih, ki so zagrešili umor oziroma poškodovali ali uničili državne in vojaške objekte.

Iranske oblasti so se zaradi protestov, ki so se razširili na številna mesta po državi, znašle pod velikim pritiskom. Deležne so bile tudi kritik mednarodne javnosti.

Evropska unija, pa tudi druge zahodne države, so zaradi nasilnega zatiranja protestov proti Iranu uvedle sankcije, ki vključujejo tako posameznike kot tudi pravne osebe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje