V Jemnu izmenjava ujetnikov, mirovni pogovori v drugi krog

Svet 14. Apr 202314:07 0 komentarjev
Jemen
Khaled Abdullah/REUTERS

Sprti strani konflikta v Jemnu sta danes začeli izmenjavo več sto vojnih ujetnikov. Ob mirovnih pogajanjih, ki še potekajo, je ukrep pomemben z vidika krepitve zaupanja.

Potem ko so se pogovori o premirju med jemensko vlado in oboroženim gibanjem uporniških Hutijev v četrtek končali z dogovorom o drugem krogu pogajanj, se je danes začela tudi obsežna izmenjava več kot 800 ujetnikov na obeh straneh, udeleženih v jemenski državljanski vojni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med danes izpuščenimi zaporniki sta tudi nekdanji jemenski obrambni minister, generalmajor Mahmud al Subaihi, in brat nekdanjega predsednika, generalmajor Naser Mansur Hadi, so še sporočili uradniki.

Z letali Mednarodnega odbora Rdečega križa bo danes poletelo 322 ujetnikov, in sicer iz jemenske prestolnice Sane, ki je pod nadzorom upornikov, v mesto Aden, ki je pod nadzorom vlade. V okviru celotne operacije bodo po poročanju AFP izmenjali 887 vojnih ujetnikov.

Največja izmenjava zapornikov po letu 2020 se je zgodila po tem, ko se je delegacija Savdske Arabije, ki je leta 2015 začela vojaško posredovanje v podporo jemenski vladi, sestala z uporniškimi Hutiji, ki jih podpira Iran, da bi prekinila sovražnosti.

Jemen
Khaled Abdullah/REUTERS

Prvo letalo z vojnimi ujetniki je poletelo le nekaj ur po četrtkovem poznem odhodu savdske delegacije, ki jo je vodil veleposlanik Mohamed al Džaber. Ta sicer ni uspela doseči premirja, vendar se nameravajo sprte strani ponovno sestati.

Tako pobuda o premirju kot o izmenjavi ujetnikov sta prišli mesec dni po tem, ko sta se Savdska Arabija in Iran, ki v jemenskem konfliktu podpirata nasprotni strani, dogovorila o ponovni vzpostavitvi diplomatskih stikov, kar je spodbudilo širše zbliževanje v nemirni regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!