V napadih v Nigeriji vsaj 200 smrtnih žrtev

Svet 09. Jan 202214:57 0 komentarjev
Nigerija
Stringer/REUTERS

Nigerijske oblasti so sporočile, da so v zadnjem tednu v več napadih na severozahodu države oboroženi napadalci ubili najmanj 200 ljudi, še več tisoč pa jih je moralo pobegniti s svojih domov. To je bil hud udarec za oblasti, ki se trudijo vzpostaviti red v državi.

V severozahodni in osrednji Nigeriji se pastirji in kmetje že leta spopadajo zaradi dostopa do zemlje, nekatere skupine pa so se sedaj razvile v kriminalne tolpe, ki ubijajo, ropajo in ugrabljajo.

Nigerijska ministrica za humanitarne zadeve Sadiya Umar Farouq je napade v zvezni državi Zamfara označila za grozljive in tragične ter navedla prve uradne podatke o številu žrtev. “Zaradi napadov banditov je bilo ubitih več kot 200 ljudi,” je dejala v izjavi, ki jo je potrdila tudi njena tiskovna predstavnica Nneka Ikem Anibeze.

Ministrica je dodala še, da je bilo razseljenih več kot 10.000 ljudi, potem ko so banditi porušili njihove domove, številne ljudi pa še vedno pogrešajo.

Tudi nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je v soboto obsodil napade. “Trdno smo odločeni, da bomo te izgrednike razgnali in uničili,” je dejal 79-letni nekdanji vojaški general, ki se medtem bori tudi proti več kot desetletje dolgemu džihadističnemu uporu na severovzhodu in separatistom na jugovzhodu Nigerije.

V sredo je vlada te kriminalne tolpe uradno označila za teroriste in dejala, da bo to pripomoglo k strožjim sankcijam, vendar analitiki menijo, da je namen te poteze omogočiti vojski, da delovanju na severozahodu države nameni več sredstev.

Banditi lani ugrabili več sto učencev in dijakov

Nigerijski banditi so se lani znašli na mednarodnih naslovnicah, ko so v seriji množičnih ugrabitev iz šol ugrabili več sto učencev in dijakov. Te sicer pogosto hitro izpustijo, ko prejmejo odkupnino, vendar je bilo po podatkih ZN septembra še vedno 200 pogrešanih.

Na severozahodu Nigerije medtem stalno potekajo vojaške in policijske operacije. Nigerijske oborožene sile so sporočile, da so od maja lani v regiji ubile 537 “oboroženih banditov in članov drugih kriminalnih združb” ter aretirale še 374 ljudi, medtem ko so rešili 452 ugrabljenih civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!