V Nemčiji bodo odpravili neenakopravna pravila za istospolne krvodajalce

Svet 10. Jan 202320:07 0 komentarjev
lgbt, roke
Denis Sadiković/N1

V Nemčiji bodo odpravili pravilo, ki določa, da moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, ne smejo darovati krvi, če so v zadnjih štirih mesecih zamenjali spolnega partnerja ali imeli več spolnih partnerjev. Od aprila dalje bodo primernost krvodajalcev za darovanje krvi presojali le glede na njihov življenjski stil.

Nemčija bo odpravila neenakopravni položaj istospolnih krvodajalcev v primerjavi z heteroseksualnimi osebami, kar velja predvsem za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, je danes dejal nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach.

Kot je pojasnil, je primernost posameznika za darovanje krvi predvsem vprašanje življenjskega sloga na področju spolnosti in ne spolne usmeritve. Ob tem je opozoril, da pri tem ne sme prihajati do prikrite diskriminacije istospolnih, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Po trenutnih strokovnih smernicah nemške zdravniške zbornice moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, ne smejo darovati krvi, če so v zadnjih štirih mesecih zamenjali spolnega partnerja ali imeli več spolnih partnerjev. V nasprotju z njimi lahko drugi krvodajalci krvi ne smejo darovati le, če “pogosto menjajo spolne partnerje”.

Po novih strokovnih smernicah bodo primernost krvodajalcev ocenjevali le glede na posameznikov življenjski stil. Dopolnitev zakona bo v veljavo stopila 1. aprila, nemška zdravniška zbornica pa bo imela štiri mesece za pripravo posodobljenih strokovnih smernic.

Nemška zveza istospolno usmerjenih je spremembo smernic pozdravila in opozorila, da bi jih morali spremeniti že pred časom. Obstoječe smernice je kritizirala tudi zdravstvena strokovnjakinja v stranki liberalcev (FDP) Christine Aschenberg-Dugnus, ki jih je označila za zastarele in diskriminatorne. Dejala je, da bi morali krvodajalstvo omogočiti vsem, saj darovanje krvi rešuje življenja.

Trenutne smernice za istospolne krvodajalce so sicer sprejeli že med epidemijo aidsa v 80. letih prejšnjega stoletja, ko so menili, da istospolni moški predstavljajo višje tveganje za prenos virusa.

Spremembe tudi pri krvodajalcih v Sloveniji

Spremembe na področju krvodajalstva so se pred pol leta zgodile tudi v Sloveniji. Moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, je bilo namreč darovanje krvi dolgo časa dosmrtno prepovedano. Od 1. julija lani pa veljajo nova pravila za odklon krvodajalcev s tveganim spolnim vedenjem za prenos okužbe s krvjo.

Po novem tako krvi ne sme darovati oseba, ki je v zadnjih štirih mesecih:

  • imela več kot enega spolnega partnerja in imela analni spolni odnos,
  • imela analne spolne odnose z novim partnerjem,
  • imela spolne odnose z osebo okuženo s HIV, virusom hepatitisa B ali C ali s sifilisom,
  • imela spolne odnose v zameno za plačilo,
  • imela spolne odnose z osebo, ki si vbrizgava drogo,
  • imela spolne odnose z novim partnerjem, ki živi na območju z velikim tveganjem za prenos okužbe, ki se prenaša s krvjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!