V Nemčiji se zapirajo številne poslovalnice H&M, C&A, Orsay …

Svet 18. Jan 202317:18 7 komentarjev
zapiranje trgovin v Nemčiji
Profimedia

Na vhodnih vratih vse več trgovin v Nemčiji je mogoče opaziti napis "zapiramo". V številnih mestih se zapirajo poslovalnice priljubljenih verig C&A, Galerie Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, H&M, Orsay, Conrad in Media Markt.

Maloprodaja v številnih sektorjih se že leta spopada s padcem povpraševanja, zadnja leta pa so resen udarec zadala tudi številnim uveljavljenim blagovnim znamkam. Prodaja oblačil, elektronike in parfumov se je namreč preselila na splet, številne trgovine pa še vedno čutijo posledice epidemije covida-19. Svoj pečat je pustila tudi energetska kriza.

Zato so številne večje trgovske verige napovedale zaprtje svojih poslovalnic v Nemčiji.

Kot poroča N1 Zagreb, grozi zaprtje vsaki tretji poslovalnici Galerie Karstadt Kaufhof, saj je podjetje že drugič v treh letih tik pred bankrotom. Vodja družbe Miguel Müllenbach je napovedal, da se bo mreža 131 poslovalnic zmanjšala vsaj za tretjino. Sprva se je predvidevalo zaprtje 40 poslovalnic, interni dopis, poslan decembra lani, pa je predvidel zaprtje do 90 poslovalnic. Propadel je tudi načrt o prevzemu 47 podružnic Schön hier.

V Nemčiji bo poslovalnice zapirala tudi veriga C&A, in sicer bo zaprla tri trgovine. Prodajalec oblačil in modnih dodatkov že nekaj časa prestrukturira svoje delovanje, a ob tokratnem zapiranju natančnejših razlogov ni podal. Že lani je C&A v Nemčiji zaprl 13 podružnic.

Zapirajo se tudi nekatere poslovalnice Primarka. Ta ima v Nemčiji trenutno 32 poslovalnic, letos pa aj bi število bistveno zmanjšali. Prodaja je v zadnjih letih drastično padla: leta 2019 je znašala 926 milijonov evrov, leta 2021 pa 380 milijonov evrov.

plakat z napisom čas kislih kumaric naznanja recesijo v Nemčiji
PROFIMEDIA

Prodajalne zapira tudi znamka H&M, ki je že lani zaprla 240 podružnic. Julija 2022 je znamka Orsay že zaprla vseh 197 poslovalnic v Nemčiji.

Poslovalnic pa ne zapirajo le trgovci s tekstilom, ampak tudi prodajalci elektronike. Tako je Conrad napovedal, da bo v Nemčiji zaprl skoraj vse svoje podružnice. V začetku leta so bile odprte le njihove trgovine v Mannheimu, Regensburgu, Hürthu in Wernberg-Köblitzu, slednji pa bo dolgoročno ostal njihov edini trg. V prihodnje se želi Conrad osredotočiti le na spletno prodajo.

Enako velja za elektronskega giganta Media Markt-Saturn. V letu 2021 so zaprli 13 poslovalnic, v letu 2022 pa še poslovalnico v Gelsenkirchnu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje