V nesreči čolna na narasli reki v Nigeriji umrlo najmanj 76 ljudi

Svet 10. Okt 202207:40 0 komentarjev
poplava
Poplave v Nigeriji. (Foto: Afolabi Sotunde/REUTERS)

Na narasli reki v nigerijski zvezni državi Anambra se je v petek prevrnil prenapolnjen čoln, pri čemer je umrlo najmanj 76 ljudi, je v nedeljo sporočil predsednik Nigerije Muhammadu Buhari. Območje se sooča s poplavami in glede na navedbe oblasti visoka voda ovira iskanje in reševanje.

Čoln, na katerem naj bi bilo okrog 85 ljudi, je plul po reki Niger, ko se je prevrnil. Glede na nekatere navedbe naj bi pred tem utrpel okvaro motorja in se zaletel v most.

Večina žrtev naj bi bilo žensk in otrok, ki so se želeli umakniti na varno, potem ko so njihova naselja prizadele poplave, poroča britanski BBC.

Nesrečo je v nedeljo potrdil predsednik Muhammadu Buhari, ki je izrekel sožalje svojcem žrtev. Obenem je odredil pregled varnostnih ukrepov v rečnem prometu po državi, reševalnim službam pa naročil, naj naredijo vse v svoji moči, da poiščejo pogrešane.

Pred tem so v nedeljo pristojne službe sporočile, da iskanje ovirajo narasle vode. “Raven vode je zelo visoka in preveč tvegana za mirno operacijo iskanja in reševanja,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal predstavnik nacionalne agencije za upravljanje naravnih nesreč Thickman Tanimu.

Po njegovih besedah so poplave najhujše v državi v več letih.

poplava
Afolabi Sotunde/REUTERS

Nesreče čolnov so v Nigeriji relativno pogoste, v veliki meri so zanje krivi preobremenjenost plovil in slabi varnostni ukrepi.

Od začetka letošnje deževne sezone so sicer poplave prizadele več regij države z več kot 200 milijoni prebivalcev. Glede na navedbe reševalnih služb je umrlo že več kot 300 ljudi, najmanj 100.000 naj bi jih ostalo brez strehe nad glavo. Škodo so poplave povzročile tudi na kmetijskih zemljiščih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!