V Nigeriji po mesecu dni izpustili ugrabljene šolarje

Svet 24. Mar 202413:49 > 15:12 1 komentar
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Nigeriji so na prostost po skoraj mesecu dni izpustili 137 šolarjev, ki so jih oboroženi motoristi ugrabili na šolskem dvorišču.

V Nigeriji so izpustili na prostost 137 šolarjev iz mesta Kuriga na severozahodu države, ki so jih 7. marca ugrabili oboroženci, so sporočile lokalne oblasti.

“Ugrabljene učence iz Kurige so izpustili in niso poškodovani,” je v izjavi za javnost dejal Uba Sani, guverner nigerijske zvezne države Kaduna, kjer leži mesto Kuriga. Pojasnil je še, da je bila izpustitev posledica operacij nigerijske vojske. Zahvalil se je nigerijskemu predsedniku Boli Ahmedu Tinubuju, ki je po njegovih besedah zaslužen za to, da so učenci prišli domov nepoškodovani.

Tiskovni predstavnik nigerijske vojske je kasneje sporočil, da so osvobodili 137 otrok, od tega 76 deklet in 61 fantov. Rešili so jih v zvezni državi Zamfara, nato pa so jih prepeljali v zvezno državo Kaduna in jih predali tamkajšnjim oblastem.

Po navedbah očividcev so bili učenci 7. marca na šolskem dvorišču pred začetkom pouka, ko so se pripeljali oboroženi moški na motorjih in jih odpeljali več kot 280, vključno z učiteljem. Gre za eno največjih množičnih ugrabitev v zadnjih treh letih in drugo v začetku marca v Nigeriji.

Sorodniki so povedali, da so ugrabitelji za izpustitev učencev zahtevali visoko plačilo, vendar je predsednik Tinubu dejal, da je varnostnim silam ukazal, naj ne plačujejo odkupnin.

Zakaj se domnevno število ugrabljenih ne ujema s številom rešenih šolarjev, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni znano. Tiskovni predstavnik vojske je sicer zatrdil, da so rešili vse ugrabljene šolarje. Razlike med številom ugrabljenih in izpuščenih ljudi so v Nigeriji pogoste zaradi nejasnih prvih poročil in pogrešanih, ki so pobegnili pred napadi, a se kasneje sami vrnejo, še navaja AFP.

Tolpe, ki ugrabljajo ljudi, so v zadnjih treh letih še posebej dejavne na severu Nigerije. Da bi zmanjšali število ugrabitev, so v Nigeriji leta 2022 sprejeli zakon, po katerem je plačevanje odkupnin za ugrabitve kaznivo dejanje. Za to je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen. Večina žrtev je kljub temu v zameno za odkupnino izpuščenih po tednih ali mesecih v ujetništvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje