V Ohridu znova pogovori o odnosih med Srbijo in Kosovom

Svet 18. Mar 202308:12 1 komentar
Pogovori o normalizaciji odnosov med Beogradom in Kosovom
Vučić, Kurti, Borrell in Lajčak na srečanju konec februarja 2023. Foto: Johanna Geron/REUTERS

V Ohridu se nadaljujejo pogovori o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino, ki jih vodita dva predstavnika EU. Kljub vnovičnim protestom v Beogradu se bosta srečala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti bosta v Ohridu v okviru dialoga, ki ga vodi Evropska unija (EU), nadaljevala pogovore o izvajanju sporazuma o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino.

Pogovore bosta vodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in posebni odposlanec EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Dopoldne se bosta najprej ločeno sestala z Vučićem in Kurtijem, nato bo sledil skupen sestanek z obema voditeljema.

Predstavniki EU in ZDA so pred srečanjem s pozivi k dogovoru povečevali pritisk na obe strani, a podpisa v Ohridu ne pričakujejo.

Vučić in Kurti sta se v okviru dialoga nazadnje srečala v Bruslju konec februarja. Takrat sta se strinjala z vsebino sporazuma o poti k normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki ga je pripravila EU, podprle pa tudi ZDA. Sedaj morata doreči njegovo implementacijo.

Kaj je zapisano v sporazumu?

Sporazum med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije.

Določa tudi, da bodo državi vodila načela v ustanovni listini Združenih narodov. Pri tem izpostavlja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Izpostavlja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Vučić se zaradi podpore sporazuma sooča s pritiski in protesti doma, ker da pomeni dejansko priznanje Kosova. To odločno zanika in vztraja pri vzpostavitvi že prej dogovorjene skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ji Priština nasprotuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje