Izrael pristal na misijo Združenih narodov, ki bo ocenila razmere na severu Gaze

Svet 09. Jan 202412:08 > 21:49
Prizor iz begunskega taborišča Tulkarm na Zahodnem bregu (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken se je danes mudil na obisku v Tel Avivu, kjer je ponovno pozval k dobavi pomoči v enklavo. Med obiskom je povedal, da je Izrael pristal na misijo Združenih narodov, ki bo ocenila razmere na severu Gaze. Kot je dejal, bo naloga misije določiti, kaj je treba storiti, da se bodo razseljeni Palestinci ob zmanjšanju intenzivnosti izraelske ofenzive lahko vrnili domov.

Na obisku v Tel Avivu se danes mudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je med obiskom dejal, da ima Izrael priložnost za povezovanje s svojimi arabskimi sosedi, a da mora najprej prebroditi to izjemno zahtevno obdobje.

Izrael je po njegovih besedah pristal na misijo Združenih narodov, ki bo ocenila razmere na severu Gaze. Blinken je glede vrnitve civilistov sicer poudaril, da se to ne bo moglo zgoditi čez noč zaradi “resnih infrastrukturnih in humanitarnih izzivov”, poroča izraelski časnik Haaretz.

Sever Gaze, kjer se nahaja istoimensko mesto, v veliki meri zasedajo izraelske sile. Območje je obširno uničilo obstreljevanje, kopenska ofenziva in trajajoči spopadi med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelsko vojsko, civilisti pa so večinsko zapustili svoje domove in se v skladu z navodili Izraela podali proti domnevno varnejšemu jugu enklave.

Blinken je v zvezi s civilnimi žrtvami danes posredno kritiziral ravnanja Izraela, saj da so dnevne številke mrtvih v Gazi, še posebej otrok, izrazito previsoke. Povedal je tudi, da mora biti Izrael partner palestinskim voditeljem, ki so pripravljeni voditi svoje ljudi in da mora prenehati sprejemati ukrepe, ki spodkopavajo sposobnost Palestincev, da vladajo sami sebi.

Od izbruha vojne v Gazi je izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu. Na tokratni je pred Izraelom obiskal tudi Savdsko Arabijo, Turčijo, Grčijo, Jordanijo, Katar in Združene arabske emirate.

Članice GS ZN izražale nasprotovanje uporabi veta

Članice Generalne skupščine ZN so na zasedanju izražale nasprotovanje uporabi veta v Varnostnem svetu pri resolucijah o Gazi v zadnjem mesecu dni, kar so počele predvsem ZDA. Tudi veleposlanik Slovenije Boštjan Malovrh je izrazil obžalovanje zaradi uporabe veta in poudaril nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava.

Kljub kritikam Blinken danes z izraelskim predsednikom Hercogom

V preteklih dneh je državni sekretar obiskal več držav v regiji in v luči tega dejal, da je izraelskemu predsedniku delil informacije, ki jih je prejel od vseh voditeljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od izbruha vojne je izvedel že štiri turneje po Bližnjem vzhodu.

Poudaril je, da ima Izrael pravico zagotoviti, da se oktobrski napadi skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael ne bodo ponovili. Ob tem je ponovil, da mora Izrael sprejeti vse možne ukrepe, da se izogne civilnim žrtvam v Gazi ter pozval k nadaljnji in trajni dobavi humanitarne pomoči v enklavo, poroča britanski BBC.

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je medtem ZDA zahvalil za neomajno podporo Izraelu v vojni proti Hamasu. “Pogovarjala sva se tudi o stiski zajetih talcev in potrebi po njihovi takojšnji vrnitvi domov,” je dodal.

Obsodil je tožbo, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu in v kateri Izraelu med drugim očita izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi. Pojasnil je, da se je v ponedeljek pogovarjal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in tudi njej izrazil zaskrbljenost zaradi tožbe. “Nič ni bolj groznega in absurdnega od te tožbe,” je še dodal.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske za arabske medije Avičaj Adrae je sicer davi napovedal kratko in območno omejeno prekinitev spopadov v Gazi v humanitarne namene, ki naj bi trajala danes med 9. in 13. uro po srednjeevropskem času na jugovzhodu območja Deir al Balah v osrednjem delu enklave. Zaenkrat še ni poročil o napovedani prekinitvi.

V izraelskem napadu z brezpilotnim letalnikom na položaje proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah v južnem Libanonu so bili danes ubiti najmanj trije borci gibanja, je sporočila skupina. V odziv je gibanje napadlo izraelsko oporišče na severu Izraela, vendar naj žrtev in večje škode ne bi bilo.