V Rusiji odslej prepovedana sprememba spola

Svet 14. Jun 202320:29 3 komentarji
Ruska duma
PROFIMEDIA

Ruska duma je podprla prepoved kirurške in pravne spremembe spola. Poslanci so danes podprli predlog zakona, ki prepoveduje "medicinske posege za spremembo spola osebe" in "registracijo spremembe spola brez operacije". To vključuje "oblikovanje primarnih in/ali sekundarnih spolnih značilnosti osebe".

Duma oziroma spodnji dom ruskega parlamenta je danes podprl prepoved kirurške in pravne spremembe spola, ki so ga poslanci predlagali konec maja.

Ruska vlada bo, kot piše na spletni strani dume, določila seznam dovoljenih posegov, “povezanih z zdravljenjem prirojenih fizioloških anomalij pri otrocih”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski poslanci so danes med prvo obravnavo podprli predlog zakona, ki prepoveduje “medicinske posege za spremembo spola osebe” in “registracijo spremembe spola brez operacije”. To vključuje “oblikovanje primarnih in/ali sekundarnih spolnih značilnosti osebe”, piše na spletni strani dume.

Ob tem bo vlada v Moskvi določila seznam dovoljenih posegov, “povezanih z zdravljenjem prirojenih fizioloških anomalij pri otrocih”. Poslanec vladajoče stranke Združena Rusija Pjotr Tolstoj, ki podpira predsednika Vladimirja Putina, je ob tem dejal, da gre pri predlogu zakona za “postavitev ovire pred prodiranjem zahodne protidružinske ideologije”.

Rusija je sicer že leta neprijazno okolje za vse, ki imajo drugačna stališča od razlage “družinskih vrednot”, ki jo spodbujata Kremelj in ruska pravoslavna cerkev. Pritisk na aktiviste skupnosti LGBTQ se je v državi v zadnjih letih stopnjeval, od začetka ruske agresije na Ukrajino pa se je še dodatno povečal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje